Lüks yat kurtardı Yunanistan seyretti

BBC'nin ulaştığı veriler, Yunan makamlarının ihmalini ortaya ortaya koydu. Mayan Queen adındaki lüks yatın 104 kişiyi kurtardığı, gemi sürüklenirken Yunan sahil güvenliğinin seyrettiği belirlendi.

Akşam

Umuda yolculuk için hayatlarını tehlikeye atan yüzlerce insanın ölümü, olayda bir ihmal mi yaşandı sorusunu akıllara getirdi. Birleşmiş Milletler de gemiye yönelik tam ölçekli bir kurtarma operasyonu için çok geç kalındığını belirtip, Yunan görevlilerin olaya yaklaşımı hakkında soruşturma çağrısı yaptı. Yunan yetkililer geminin hareket halinde olduğunu öne sürerken, BBC'nin ulaştığı verilere göre ise gemi batmadan saatler önce hareket etmeyi durdurmuştu.

YAŞANANLARIN ÇİZELGESİ

Yunan sahil güvenlik ekipleri salı sabahı 10.00'da tespit edilen geminin, helikopterler tarafından 17.35 civarında hareket halinde bulunduğunu söyledi. Aradan geçen yedi saatte ise şunlar yaşandı:

■ 14.17'de denizlerdeki göçmenlere yardım ulaştırmayı hedefleyen Alarm Phone, teknenin sorun yaşadığına dair bir çağrı aldı.

■ Saat 17 sularında göçmen teknesine yakın konumda bulunan Lucky Sailor adlı bir başka gemi kuzeye doğru keskin bir dönüş yaptı.

■ Yunanistan sahil güvenliği Lucky Sailor'a göçmen teknesine su ve yiyecek yardımı yapıp yapamayacağını sordu.

■ Lucky Sailor'dan üç saat sonra yani 20.00 sularında bu sefer Faithful Warrior adındaki bir başka gemi, göçmen teknesine yiyecek yardımı yaptı.

SAATLER SONRA BATTI

Çarşamba gecesi 1 sularında ise BM'ye göre içinde 500'den fazla insanın bulunduğu gemi battı. Marinetraffic verilerine göre çok sayıda gemi bölgeye yardıma gitti. Ayrıca Lucky Sailor ve Faithful Warrior gemilerinin gittikleri konum ile yardıma koşan gemilerin hareket ettiği konum arasında çok fazla mesafe bulunmuyor. Bu da akıllara geminin aradan geçen saatlerde zar zor hareket edebildiği ya da dalgalar ve rüzgar tarafından Akdeniz'in ortalarına doğru sürüklendiği ihtimalini getirdi. Mayan Queen adındaki bir lüks tekne 104 kişiyi kurtardı. Kurtarılanlar Kalamata Limanı'na götürüldü.

UZAKTAN TAKİP YALANI ÇÖKTÜ

Resmi açıklama geminin 19.40 ve 22.40 arasında hareket halinde olduğu ve uzaktan takip edildiği yönündeydi. Yunanistan sahil güvenliği geminin yakından çekilmiş görüntülerini paylaştı. Bu da uzaktan takip iddialarına gölge düşürdü. görsellere bakıldığında geminin hareket etmediğinin anlaşılmasını sağladı.

BÖLGEDEN UZAKLAŞTIRILDI

Yunanistan'da yayımlanan Efimerida Ton Sintakton gazetesi, facianın meydana geldiği noktadan geçen "Faithful Warrior" isimli petrol tankerinin kaptanının ifadelerine yer verdiği haberde geminin sahil güvenlik ekiplerince olay yerinden uzaklaştırıldığını iddia etti.

FRONTEX ATİNA'YI SUÇLADI

Avrupa Birliği'nin sınır koruma ajansı Frontex, geminin alabora olmadan önce tespit edildiğini ve Yunanistan sahil güvenliğinin konuyla ilgili bilgilendirildiğini söyledi. Frontex Direktörü Hans Leijtens, "Salı günü iş arkadaşlarım, içinde muhtemelen insan kaçakçıları tarafından sıkıca bir araya getirilmiş 600 kişinin Yunanistan'a doğru gittiği balıkçı teknesini tespit etti. Görevimiz olduğu üzere tekneyi yerel makamlara bildirdik. Teknenin çarşamba günü batmış olması ve trajik bir kazanın daha yaşanmış olması son derece üzücü" demişti.

THE SUNDAY TIMES: 'TEKNEYİ SAHİL GÜVENLİK BATIRDI'

İngiliz The Sunday Times Gazetesi ise 80 mültecinin öldüğü tekneyi Yunan sahil güvenliği tarafından batırıldığını yazdı. Gazete iddiasını, faciadan sağ kurtulan bir mülteciyle yaptığı görüşmeye dayandırdı. Haberde mültecinin; "Yunan sahil güvenlik botu halatı bağlayıp bizim tekneyi çekerken sert sağ-sol yaptı. Bu yüzden bizim teknenin dengesi bozuldu ve devrildik. Geceydi saatlerce suda kaldık. Yunan botu ışıldaklarını açtı ama yardıma gelmedi" sözlerine yer verildi.

KAMPA KAPATILDILAR

Muhabirler Loise Callaghan ve Anthee Carasava, batıktan kurtulan mültecilerin bir kampta tutulduğunu ve medyadan uzak tutulduğunu yazdı. Muhabirler,

5 mülteciyle zor da olsa görüştüklerini ve hepsinin aynı iddiaları tekrarladığını söyledi.

Atina'nın iddiaları yalanladığına dikkat çekilen haberde; "Neden Atina'da Arap diplomatlar ya da Morg görevlileri hep birlikte susuyor, medyaya konuşmuyor? Neden mülteciler kampta hapis? Biz söyleyelim: Çünkü Atina ne halt yediğini çok iyi biliyor" yorumu yapıldı.