Libya'dan sonra Belarus'a fitne

Libya'da darbeci Hafter saflarında savaşan Rus paralı asker grubu Wagner'e mensup 200 militan bu kez Belarus'a konuşlandı. Polis, seçim ortamını karıştırmak isteyen 33 milisi tutukladı.

Belarus’ta güvenlik güçleri Rus partalı askerlerden oluşan Wagner grubuna bağlı 33 paralı askeri yakaladı. BELTA haber ajansının güvenlik güçleri kaynaklarına dayandırarak verdiği haberde, 9 Ağustos’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri kampanya sürecini istikrarsızlığa uğratmak için 200’den fazla militanın ülkeye gelişi ile ilgili istihbarat alındığı aktarıldı. Askerlerin Rusya vatandaşı olduğu bilgisi paylaşıldı. Belarus Güvenlik Konseyi yakalanan askerlerin terör eylemi hazırlığında olduğunu öne sürdü.

DİPLOMATİK KRİZ ÇIKTI

Başkent Minsk’teki Rusya Büyükelçisi dün Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı ve izahat istendi. Kremlin ise 33 milisin protestolara karışacakları yönündeki açıklamaların “kurgu” olduğunu, konuyla ilgili bilgilerinin olmadığını ileri sürdü. Wagner milisleri Libya’da da darbeci Hafter saflarında savaşarak ülkenin istikrarının bozulmasına destek olmuşlardı. Wagner’in Moskova’nın çıkarları için çalışan paramiliter bir örgüt olduğu sanılıyor.