Libya'da yetkililer ölü sayısının 20 bine ulaşmasından korkuyorlar

Libya'nın bölünmüş hükümetleri, şiddetli yağışların ardından ülkenin doğusunu kasıp kavuran yıkıcı sel felaketinin ardından müdahale etmeye devam ederken yaklaşık 20.000 kişinin öldüğü sanılıyor.

Aksam.com.tr

Ambulans servisi sözcüsü Osama Ali'ye göre toplam 5,300 kişinin öldüğü, 10,000 kişinin kayıp olduğu ve 7,000'den fazla kişinin de yaralandığı teyit edildi, ancak Akdeniz fırtınası Daniel'den gelen yağışların yol açtığı yıkımın boyutu göz önüne alındığında kesin bir sayıyı takip etmek zordu.

Belediye Başkanı Abdel Moneim Al-Ghaithi, "Durum Derna şehri için çok büyük ve şaşırtıcı" dedi. "Fırtına ve selden önceki imkanlarımızla bu durumla başa çıkmamız mümkün değildi."

Dünya Sağlık Örgütü sel felaketinden 3,460 ceset çıkardığını doğruladı.

Dünya Sağlık Örgütü Libya temsilcisi Ahmed Zouiten, "Ölü sayısında ... ihtilaflar var, ancak önemli olan ölümlerin binlerce olması" dedi.

Pazar günü meydana gelen fırtına iki barajın çökmesine neden oldu ve liman kenti Derna'nın kalbine 20 metreden daha yüksek su dalgaları göndererek bazı yetkililerin söylediğine göre tüm mahallelerin sular altında kalmasına yol açtı.

Libya'nın doğusundaki hükümetin Başbakanı Usame Hammad, açıkta çürümekte olan çok sayıda cesetten duyulan korkunun artmasıyla birlikte kayıpların kurtarılması için uzmanlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Hammad Perşembe günü yerel medyaya yaptığı açıklamada "Bölgenin tamamen kapatılması gerekiyor" dedi.

Yerel yetkililer, cesetlerin onurlu bir şekilde taşınmasına yardımcı olmak için Uluslararası Kızıl Haç Komitesi'nden 6.000 ceset torbası aldı. Kızıl Haç'ın Libya delegasyonu başkanı Yann Fridez, selin çok sayıda bina ve altyapıyı denize sürüklemesi nedeniyle ölümleri teyit etmenin zor olacağını söyledi.