Libya'da toplu mezarların ortaya çıkmasıyla BM ve hükümet insan hakları misyonuyla iş birliği yapacak

Libya'da son dönemde üst üste keşfedilen ve işkence ile öldürüldükleri tespit edilen toplu mezarlar sonrası kritik bir karar alındı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin aldığı kararlar doğrultusunda Libya Adalet Bakanlığı ile insan hakları araştırma misyonuyla iş birliği yapılacak.

Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ülkede yaşanan iç savaş ve insanlık dramı sebebiyle bu alanda aktif olarak faaliyet gösteren yerel ve uluslararası kurumlarla irtibatın sürdürüldüğü ifade edildi.

KOMİSYON ÇAĞRISINA OLUMLU YANIT

Açıklamada söz konusu olan kararın 40. sayılı kararında, Libya’nın bu girişiminden ve ortaya koyduğu iş birliğinden övgüyle bahsedildiğinin altı çizildi.

Bakanlık alınan kararın hükümetin insan hakları konusunda birçok kez yaptığı çağrılar neticesinde alındığını vurguladı.

TOPLU MEZAR FACİASI

Darbeci Hafter milislerinden cumartesi günü arındırılan başkent Trablus ve Terhune kentinde ortaya çıkan toplu mezar ve hastanelerde 5 Haziran’dan bu yana 190 kişinin cesedine ulaşıldığı açıklanmıştı.

ULUSLARARASI KAMUOYUNA ÇAĞRI

Libya ordusu ortaya çıkan toplu mezarlarla ilgili olarak 17 Haziran’da uluslararası kamuoyuna soruşturma açılması yönünde çağrıda bulunmuştu.

8 TOPLU MEZAR BULUNDU

Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre Hafter milislerinin harekat ve ikmal merkezi olarak kullandığı Terhune bölgesi çevresinde son dönemde 8 adet toplu mezar tespit edildi.