Libya'da ölü sayısı 11.300'e ulaştı

Küresel yetkililer Perşembe günü yaptıkları açıklamada, Libya'nın doğusundan geçen sel sularının ardından en az 11,300 kişinin öldüğüne inanıldığını ve bu rakamın büyük ölçüde önlenebilecek yıkıcı bir rakam olduğunu söyledi.

Aksam.com.tr

Libya Kızılayı Genel Sekreteri Marie el-Drese, Associated Press'e telefonla yaptığı açıklamada, harabeye dönen Derna kentinde 10,100 kişinin daha kayıp olduğunun bildirildiğini söyledi. Daha önce şehir yetkilileri ölü sayısının 20.000'e ulaşabileceğini söylemişti.

Yıkımın seviyesi ve bölgedeki kaotik siyasi durum göz önüne alındığında, cesetlerin hala kıyıya vurması ve toplu mezarlara gömülmesiyle birlikte artan ölü sayısının kesin bir çetelesini çıkarmak son derece zor.

Kurtarma ekipleri su altında ve enkaz altında arama yaparken, çürüyen cesetlerin ölümcül bir hastalık salgınına yol açabileceğine dair korkular arttı.

Akdeniz'deki Daniel fırtınasının yol açtığı yağış tufanı iki barajın çökmesine neden oldu ve ülkenin doğusundaki liman kenti Derna'nın kalbine 20 fitten daha yüksek dalgalar gönderdi.

Ambulans servisi sözcüsü Osama Ali NBC News'e yaptığı açıklamada 7,000'den fazla kent sakininin yaralandığını söyledi.

Rakamlar hangi yetkilinin verdiğine bağlı olarak değişmekle birlikte, tüm rakamlar ölü sayısının binleri aştığını gösteriyor ve Derna Belediye Başkanı, arama ekipleri ve hayatta kalanlar yıkıntılarda daha fazla ceset buldukça bu sayının üç katına çıkabileceğini söyledi.

"Durum Derna şehri için çok büyük ve şaşırtıcı. Belediye Başkanı Abdel Moneim al-Ghaithi Çarşamba gecesi Sky News Arabia'ya verdiği demeçte, fırtına ve selden önceki imkanlarımızla bununla yüzleşemedik" dedi.

Ghaithi'nin ofisi, selin sürüklediği bölgelerde yaşayanların tahminlerine dayanarak ölenlerin sayısının 20,000'e (kent nüfusunun yaklaşık beşte biri) ulaşabileceğini söyledi.