Libya'da darbeci Hafter'in oğlunu eleştiren aktiviste infaz

Libya'da darbeci Hafter'in oğlunu eleştiren kadın aktivist sokak ortasında infaz edildi.

Libya’da kadın aktivist Hanan Berasi, Halife Hafter’in oğlunu sosyal medyada eleştirdiği gerekçesiyle sokak ortasında infaz edildi.

AA'da yer alan habere göre, Libya’da kadın aktivist Hanan Berasi, ülkedeki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’in oğlunu, güvenlik alanındaki kötü durum nedeniyle sosyal medya üzerinden eleştirdi.

Libya medyası, Berasi’nin Hafter’e bağlı silahlı güçler tarafından sokak ortasında infaz edildiğini duyurdu.

Berasi suikastına ise Libya ve dünya çapında; siyasiler, insan hakları örgütleri, yabancı devlet misyonları ile çok sayıda kurumdan tepki ve kınama mesajları yağdı.

"ŞİDDETLE KINIYORUZ"

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Destek Misyonu (UNSMIL), yayımladığı yazılı açıklamada, Berasi'nin öldürülmesini "şiddetle kınadığını" duyurdu.

Berasi'nin "yolsuzluk, gücün kötüye kullanımı ve insan hakları ihlallerini sözünü sakınmadan eleştiren biri" olduğuna yer verilen açıklamada, "Onun trajik ölümü, sesini çıkarmaya cesaret eden Libyalı kadınların maruz kaldığı tehditleri yansıtmaktadır." değerlendirmesinde bulunuldu.

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİNDEN KINAMA MESAJLARI

Uluslararası Af Örgütü'nün basın ofisi, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Berasi'nin "Libya'nın doğusundaki silahlı gruplara bağlı bazı kişilerin yolsuzluğunu yüksek sesle eleştirdiğini" kaydederek, "suikastı kınadığını" açıkladı.

"UTANÇ VERİCİ BİR TİRANLIK BİÇİMİ"

Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, avukat Berasi için rahmet dileyerek, "ailesine ve meslektaşlarına en içten taziyelerini" iletti.

Başağa, şunları ekledi:

"İnsan hakları savunucuları ve düşüncelerini paylaşanların öldürülmesi ve seslerinin susturulması kabul edilemez bir suç, utanç verici bir tiranlık biçimi ve sivil ve demokratik bir devlet kurma ümidini yok etmeye yönelik çaresiz bir girişimdir."