Libya sınır muhafızları çölde terkedilmiş mültecileri kurtardı

Libya sınır muhafızları, Tunuslu yetkililer tarafından çölde susuz, yiyeceksiz ve barınaksız bırakıldığını söyledikleri düzinelerce göçmeni kurtardı.

Aksam.com.tr

Sahra altı Afrika ülkelerinden yüzlerce insan, Temmuz ayı başlarında Tunus'un en büyük ikinci şehri olan Sfax'ta yaşanan mülteci karşıtı olayların ardından Libya ve Cezayir sınırındaki çöllere bırakıldı.

Aksam.com.tr'nin The Guardian'dan çevirdiği habere göre; en az 80 kişilik grup, Trablus'un yaklaşık 150 km batısında, Tunus-Libya sınırına yakın bir kasaba olan Al-Assah yakınlarındaki ıssız bir bölgede bulundu.

Libya sınır muhafızları onlara su verdi ve bir sığınağa götürdü.

3 Temmuz'da yerel halk ve mülteciler arasında çıkan bir tartışmada Tunuslu bir adamın öldürülmesinin ardından alevlenen gerilimden sonra yüzlerce insan Sfax'tan kaçtı ya da zorla kovuldu.

Sfax limanı, genellikle Akdeniz'den Avrupa'ya geçmek isteyen mültecilerin kullandığı bir hareket noktası.

Tunuslu insan hakları grupları Cuma günü, kadın ve çocuklar da dahil olmak üzere 100 ila 150 kişinin hala Libya sınırında mahsur kaldığını söyledi.

Tunus Kızılayı, 3 Temmuz'dan sonra Akdeniz kıyısındaki Al-Assah'ın kuzeyindeki askerileştirilmiş Ras Jedir bölgesine götürülen 600'den fazla kişiye barınma sağladığını aktardı.

Tunus Ekonomik ve Sosyal Haklar Forumu (FTDES) Cuma günü yaptığı açıklamada, Tunus'un batısında, Cezayir sınırına yakın bir yerde yaklaşık 165 kişinin bulunduğunu söyledi. Mültecilerin oraya kim tarafından bırakıldığı ise bilmediklerini belirtti.

FTDES sözcüsü Romdhane Ben Amor, Cezayir sınırındaki göçmenlerin kendilerine hemen yardım ve barınak sağlanmadığı takdirde ölebileceğini dile getirip göçmenlerin arasından ikisinin cesetlerinin bulunduğunu da ekledi.