Libya savaşa da hazır barışa da

Libya'nın başkenti Trablus'ta savaş tehdidinde bulunan Sisi'ye karşı Türk bayraklarıyla gösteri düzenleyen Libyalılar, “Savaşa da barışa da hazırız” sloganları attı.

Libyalılar, Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi’nin, Libya’ya askeri müdahale tehdidinde bulunmasını Libya ve Türk bayrakları taşıyarak protesto etti. Başkent Trablus’un merkezindeki Şehitler Meydanı’nda toplanan göstericiler, Libya ve Türk bayrakları ile üzerine çarpı işareti çizilmiş Sisi fotoğrafları taşıdı.

MISIR HALKI DOSTUMUZ

Protestoculardan 56 yaşındaki Salah Muhammed, Hafter milislerine karşı son dönemde elde ettiği başarılardan ötürü Libya ordusunu kutlayarak, Trablus’taki çok sayıda Mısırlının Libyalılarla aynı çatı altında kardeşçe yaşadığını ve Libyalıların Mısırlılara yönelik bir nefreti bulunmadığını vurguladı. Muhammed, “Bizler barış toprağıyız. Bizler barışı severiz. Eğer ki savaş isterseniz biz hazırız. Bizler savaş isteklisi değiliz. Ancak gerekirse hakkımızı savunuruz ve Allah’ın izniyle de galip geliriz” diye konuştu.

OYUNCAKLARA BOMBALI TUZAK

Darbeci lider Halife Hafter’e bağlı milislerin çok sayıda sivilin ölmesine neden olan patlayıcılardan binlercesini Trablus’un güneyine yerleştirdiği öğrenildi. Hafter’e bağlı milislerin kurduğu tuzaklar da görüntülendi. Hafter milislerinin oyuncak ayıların arkasına yerleştirilmiş patlayıcı tuzaklaması dikkat çekti.

SİRTE NEDEN HERKES İÇİN KIRMIZI ÇİZGİ?

Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümeti, (UMH) Türkiye’nin desteğiyle Hafter güçleri karşısında son haftalarda ilerleme kaydetti. Birçok şehrin Fransa, Rusya, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin desteklediği Hafter güçlerinden geri almasının ardından sıra Mısır lideri Sisi’nin ‘kırmızı çizgimiz’ dediği Sirte’ye geldi. UMH ve Türkiye içinse, Sirte’nin boşaltılması ateşkesin birinci koşulu. Peki, Sirte neden önemli?

• Sirte, Cufra Hava Üssü’nün kuzeyinde ve dağlık olmayan, 300 kilometrelik açık bir alanda yer alıyor.

• Cufra’yı Kuzey Afrika’da daimi bir üs olarak elinde tutmak isteyen Rusya için Sirte önemli bir dayanak noktası. Böylece Rusya NATO’yu güneyden kuşatmış olacak.

• Petrol ihracatının yüzde 60’ı bu bölgeden gerçekleşiyor.

• Petrol Hilali bölgesinin Libya hükümeti tarafından ele geçirilmesi sadece ekonomik değil, aynı zamanda siyasi bir zorunluluk olarak görülüyor.

• Libya’da birliğin yolu Sirte’nin alınmasından geçiyor.

ABD HEYETİ LİBYA’YA GİTTİ

Hafter için Libya’ya gizlice getirilen Rus jetlerini ifşa eden ABD Afrika Komutanlığı (AFRICOM), Libya’ya kritik bir ziyaret yaptı. AFRICOM Komutanı General Stephen Townsend ve ABD’li yetkililer, Başbakan Serrac’ın da yer aldığı Libya yönetimiyle bir araya geldi.

İSRAİL-BAE 25 YILDIR BİRLİKTE ÇALIŞIYOR

İsrail medyasında, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed ile ilgili önemli bir iddia yer aldı. Kanal 13’ün siyaset muhabiri Barak Ravid, BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed’in 25 yıldır Tel Aviv ile birlikte çalıştığını söyledi. Söz konusu ‘birlikteliğin’, İsrail’in Batı Şeria’yı ilhak planında da devam ettiği öne sürüldü.