Libya paniği artıyor! Yunanistan dünyayı ayağa kaldırma peşinde

Atina, Libya ile imzalanan deniz sınırları yetkilendirme anlaşması nedeniyle Türkiye’yi BM’ye şikayet etti ve muhtıranın geçersiz olduğunu savundu. AB’ye ise bir kez daha Ankara’ya yaptırım talebi iletildi.

Yunanistan’da hükümet sözcüsü Stelios Petsas ülkesinin,Türkiye ve Libya arasında yapılan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırasına ilişkin itirazlarını Birleşmiş Milletler’e sunduğunu duyurdu. Türkiye’nin tarihi hamlesiyle paniğe kapılan Yunanistan, Türkiye’nin Libya ile imzaladığı muhtıranın geçersiz olduğunu ve kötü niyetle yapıldığını savundu. Türkiye-Libya Muhtırası’nın bölgedeki istikrara zarar vereceğini söyleyen Yunanistan, Avrupa Birliği’ne Türkiye ve Libya’ya yaptırım uygulaması çağrısında bulundu. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Avrupa Birliği’nden (AB) söz konusu anlaşmayı ‘açıkça kınamalarını’ istedi. ”Yunanistan, konuyla ilgili Fransa, İtalya, Kıbrıs ve Hollanda’dan geniş kapsamlı destek aldı” diyen Dendias’ın ardından AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ise Yunanistan’ın yanında olduklarını belirterek, “ Yanınzdayız, Türkiye’nin Ege’deki eylemleri kabul edilemez, Türkiye’ye açık bir mesaj göndereceğiz” demişti.

İSRAİL VE GKRY’NİN PARSEL KAVGASI

İsrail, Doğu Akdeniz’deki Yishai gaz sahası sınırı, Kıbrıs Rus Kesimi’nin ilan ettiği parsellerde yer alan Afrodit gaz sahasının sınırıyla çakıştığı gerekçesiyle bölgedeki saha geliştirme faaliyetlerine itiraz etti. İsrail’deki ekonomi gazetesi “Globes”un internet sayfasında yer alan habere göre, İsrail Enerji Bakanlığı Genel Müdürü Udi Adiri, geçen ay Afrodit gaz sahasında faaliyette bulunan Shell, Noble Enerji, Delek şirketlerine birer mektup gönderdi. Mektupta, sözde münhasır ekonomik bölgede yer alan Afrodit ile İsrail’in Yishai gaz sahasının sınırları konusunda Tel Aviv yönetimiyle Kıbrıs arasındaki anlaşmazlık çözüme kavuşturulmadan, söz konusu firmalara bölgedeki faaliyetlerini genişletemeyecekleri iletildi.

THE TIMES: TÜRKİYE 3. GEMİYLE AB’YE MEYDAN OKUYOR 

İngiliz Times gazetesi, Türkiye’nin Fatih ve Yavuz’un ardından Doğu Akdeniz’e üçüncü sondaj gemisi gönderme kararın sayfalarında yer verdi. Gazete, Ankara’nın bu adımla Brüksel’in uyarılarına karşın Avrupa Birliği’ne (AB) meydan okuyacağını yazdı. Haber, “Cüretkar Türkiye, Akdeniz’de üçüncü sondaj gemisini konuşlandıracak” başlığını taşıyor. Haberde “AB Dışişleri bakanları dün yaptıkları toplantıda hızla büyüyen krizi değerlendirdi. Birliğin yeni Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bugün itibarıyla Türkiye’ye yaptırımlar uygulanmasının söz konusu olmadığını, dışişleri bakanlarının Türkiye ve Libya’nın imzaladığı mutabakat muhtırasını inceleyeceklerini söyledi. “Birçok dışişleri bakanı ise anlaşmaya karşı olduklarını söyledi’ ifadeleri de kullanıldı.