Latin Amerika'da neler oluyor?

Dünyanın farklı coğrafyaları, 2019 sonbaharına şiddeti günbegün artan protesto gösterileriyle girdi. Orta Doğu ve Uzak Doğu'nun yanı sıra Güney Amerika ülkelerinden Bolivya, Şili, Ekvador, Haiti, Venezuela ve Uruguay'da on binlerce insanın sokaktaki eylemleri sürüyor. Protestoların görünen yüzü, yolsuzluk, yoksulluk, zamlar ve enerji kesintileri olarak öne çıkıyor. Fakat dolaylı olarak göze çarpan önemli bir nokta daha var. İşte, Faruk Önalan'ın Star Açık Görüş'te yer alan çarpıcı analizi...

Şili darbesi dahil birçok kirli işte parmağı olan eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger’ın şu sözü, Amerika’nın Güney Amerika ülkelerine yönelik müdahalelerin görünürdeki bahanesini özetliyor:

“Ülkesinin insanlarının sorumsuzluğu yüzünden bir ülkenin komünist olmasına seyirci kalamayız. Meseleler, Şilili seçmenlerin kararına bırakılamayacak kadar önemlidir.”

Güney Amerika ülkeleri 2019 sonbaharına her geçen gün, şiddet dozajı daha da artan protesto gösterileriyle girdi, ha keza Ortadoğu ve hatta uzak doğu. Şu günlerde Bolivya, Şili, Ekvator, Haiti, Venezuela (ilk zamanki şiddeti azalsa da Guaido yeni protestolara hazırlık yapıyor) ve Uruguay’da on binlerce insan sokaklarda. Onlarca kişi hayatını kaybetti, yüzlerce yaralı, binlerce gözaltı var. Protestoların ana teması yolsuzluk, yoksulluk, zamlar, enerji kesintileri… Tabii en önemli nokta,  Amerika’nın neredeyse yüzyıllık bir süreçte Latin Amerika’yı dizayn etme gayretleri.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN