Lafarge'ın belgeli terör finansmanı

TRT World'ün ‘Fabrika' isimli belgeselinde Fransız çimento devi Lafarge'ın Suriye'de PKK ve DEAŞ gibi terör örgütlerine geçmişte milyonlarca dolarlık ödeme yaptığını gösteren belgelere yer verildi.

Suriye'de 2012-2016 yılları arasında faaliyetlerine devam edebilmek için DEAŞ, El Kaide ve PKK gibi terör örgütlerine milyonlarca dolar para ödediği ortaya çıkan Fransız çimento devi Lafarge hakkında açılan soruşturma sürüyor. Paris Cumhuriyet Savcılığı Haziran 2017'de başlatılan adli soruşturma kapsamında üst düzey Fransız yetkililerinin arasında bulunduğu tanıkların anlattıklarını içeren binlerce belgeye TRT World ulaştı. Kanalda yayınlanan The Factory (Fabrika) isimli belgeselde Suriye iç savaşıyla beraber bölgede hakimiyet kuran terör örgütlerine Lafarge'ın Fransız istihbaratının da bilgisi dahilinde milyonlarca dolarlık rüşvet verdiği, hatta terör örgütü YPG/PKK'dan koruma sağlamak için Shayar isimli örgüt yöneticisini fabrikada işletme müdürü olarak görevlendirdiği belirtiliyor. PKK'nın sözde temsilcisi, terör kampanyasını finanse etme karşılığında tesise koruma sağlamayı teklif etti.

ASKERİ ÜSSE DÖNÜŞTÜ

Belgelere göre Umman'daki Fransa Büyükelçisi Montaser AlMaaytah, Dışişleri'ne gönderdiği belgede, PKK'nın fabrikayı askeri üsse dönüştürme planından ve bunun ne kadar mantıklı olduğundan bahsetti. DEAŞ'la da gizli bir anlaşma yapan Lafarge'lılar, bu anlaşmayla işçilerinin güvenliğini sağladı. Yatırımcılardan gelen milyonların, DEAŞ'a ve diğer silahlı gruplara aktarılan para olduğu kabul ediliyor. Şirket, vergi ve bağış adı altında da PKK ve DEAŞ tarafından kaçırılan çalışanlarının serbest bırakılması için de fidye verdi. Öte yandan AB Sözcüsü Peter Stano, Avrupa'nın da Lafarge'ın Suriye'deki faaliyetlerinden haberdardı. 2010'da fabrikanın kuruluş finansmanı olan 700 milyon doların yüzde 45'i AB Bankası tarafından karşılanmıştı.

Fransiz yöneticiler biliyordu

Fransa'nın bugünkü Cumhurbaşkanı Macron dahil dönemin cumhurbaşkanı ve bakanlarının Lafarge'ın kirli ilişkilerinden haberdar olduğu da anlaşılıyor.

'Türkleri rahatsız etmekten kaçının'

Belgesele konuk olan eski bakan ve istihbaratçılar, PKK'nın Fransa'da kabul gördüğünü ve Fransızlar ile PKK arasındaki ilişkilerin hep iyi olduğunu söyledi. Belgelerden birinde Lafarge'ın başkan yardımcısı, Fransız istihbaratçıların kendilerini bölgede kalma yönünde teşvik ettiğini belirterek"Tek endişeleri ise Türkleri rahatsız edecek bir şey yapmamamız yönündeydi" ifadesini kullandı.