Kuzey Kore'den Pentagon'a: Biz tehdit değiliz

ABD Savunma Bakanlığı Kitle İmha Silahlarıyla Mücadele Stratejisi'nde İran ve Kuzey Kore'yi kalıcı tehditler olarak tanımlıyor.

Aksam.com.tr

Kuzey Kore Çarşamba günü Pentagon'un Pyongyang'ı "sürekli tehdit" olarak tanımlayan bir raporunu reddederek dünyanın en büyük kitle imha silahı (KİS) tehdidinin ABD'den geldiğini söyledi.

Güney Kore'nin Yonhap haber ajansının bildirdiğine göre, Kuzey Kore Savunma Bakanlığı sözcüsü Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) tarafından yapılan açıklamada, "'Sürekli tehdit' ifadesi en çok, dünyanın en büyük kitle imha silahlarına sahip devleti ve atom bombası kullanmış tek suçlu devlet olan, geçen yüzyıldan bu yana Kuzey Kore'yi 'düşman' olarak etiketleyen ve ona karşı eşi benzeri görülmemiş nükleer tehdit ve şantajları tırmandıran ABD için uygun bir ifadedir" dedi.

KCNA'ya göre Pyongyang, ABD'yi Kuzey'i tehdit etmek ve "küresel askeri hegemonyayı" ele geçirmek için "tehlikeli saldırganlık niyetini" ortaya koymakla eleştirdi.

Bu tür tehditler Pyongyang'ı "Kuzey Kore'ye karşı kitle imha silahları kullanmak isteyen ABD'nin orta ve uzun vadede yarattığı giderek daha pervasız hale gelen tehdide güçlü bir caydırıcılıkla karşı koymaya" zorladı.

Geçtiğimiz hafta lider Kim Jong-un'un da katıldığı kritik bir parlamento toplantısı sırasında Kuzey Kore, anayasasına nükleer kapasitesini güçlendirecek hükümler ekledi.

Bu hamle, nükleer silahların önleyici kullanımına izin veren yeni bir yasayı kabul etmesinden ve nükleer devlet statüsünü "geri döndürülemez" olarak ilan etmesinden bir yıl sonra geldi.

ABD Savunma Bakanlığı geçtiğimiz Perşembe günü yayınladığı Kitle İmha Silahlarıyla Mücadele Stratejisi'nde İran ve Kuzey Kore'yi "sürekli tehditler" olarak tanımladı.

Strateji raporuna göre Rusya "akut tehdit" olarak görülürken Çin "hızlanan bir zorluk" olmaya devam ediyor.