Kuzey Kore'den BM'nin nükleer eleştirilerine cevap

Kuzey Kore Pazartesi günü, ABD öncülüğündeki baskı kampanyasına katılarak nükleer programlarıyla ilgili bir karar tasarısı ''uydurduğu'' gerekçesiyle BM atom gözlemcisini kınadı ve ajansı Washington'un ''ücretli borazanı'' olarak nitelendirdi.

Aksam.com.tr

Pyongyang Nükleer Enerji Endüstrisi Bakanlığı'nın ismi açıklanmayan bir sözcüsü, Cuma günü Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) genel konferansında kabul edilen ve Kuzey'e nükleer programlarını durdurma çağrısında bulunan bir kararı eleştiren bir açıklama yaptı.

Sözcü, kararı ABD ve müttefiklerinin "komplosunun bir sonucu" olarak nitelendirdi ve Kuzey Kore'nin nükleer silah devleti statüsünün çoktan "geri döndürülemez" hale geldiğini söyledi.

Devlet medyası KCNA'ya göre, "Düşman güçlerin bu tür saçmalıkları, uluslararası nükleer silahların yayılmasını önleme sistemini ciddi şekilde tehdit eden suç eylemlerini örtbas etmek ve Kuzey Kore'ye yönelik düşmanca politikalarını haklı çıkarmak için uğursuz niyetlerinin bir ifşasıdır" dedi.

DPRK, Kuzey'in resmi adı olan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni ifade etmektedir.

Sözcü ayrıca UAEA başkanı Rafael Grossi'yi, yakında bir nükleer test yapılacağına dair "yalan bir hikaye yayarak" "Kuzey Kore'ye baskı atmosferi yaratılmasına öncülük etmekle" suçladı.

Grossi geçen yıl, münzevi ülkenin 2017'den bu yana ilk kez nükleer testlere yeniden başlayabileceği uyarısında bulunmuştu.

"Eğer UAEK, ABD'nin ücretli borazanı olarak uluslararası eleştirilerden kaçınmak istiyorsa, kendisini uluslararası toplumun karşı karşıya olduğu zorluklarla mücadele etmeye adaması tavsiye edilir" diyen sözcü, ABD'nin nükleer silahların yayılması ve Japonya'nın enkaz halindeki Fukushima nükleer santralinden atık su boşaltması olarak adlandırdığı duruma atıfta bulundu.

UAEK, Pyongyang'ın 2009 yılında müfettişlerini sınır dışı etmesinden ve ardından nükleer testlere yeniden başlamasından bu yana Kuzey Kore'ye erişemiyor.