Kuzey Kore'de 36 yıl sonra ilk parti kongresi

İktidardaki İşçi Partisi'nin başkent Pyongyang'da dört gün sürecek yedinci kongresine binlerce delege katılıyor. Yaklaşık 100 gazeteci ülkedeki ulusal birliği tanıklık etmeleri için Pyongyang'a davet edildi.

Ülke tarihinin en önemli olaylarından biri olarak görülen ve 33 yaşındaki Kim Jong-un’un liderliğini ve vizyonunu pekiştireceği şeklinde yorumlanan kongre, kurucu lider Kim Il-sung ve Kim’in babası Kim Jong-il’in iki büyük fotoğrafının asıldığı 25 Nisan Sarayı’nda yapılıyor. Kongrede Kim’in konuşma yapması ve ekonomik kalkınma ile nükleer silah üretiminin birleştirildiği ‘byungcin’ politikasının kabul edilmesi bekleniyor.

Kongre, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un için konumunu daha da güçlendirme fırsatı olarak görülüyor. Kuzey Kore'de, kongre sırasında ülkenin beşinci nükleer denemesini gerçekleştirebileceği yolunda spekülasyonlar da yapılıyor. Kongrede Politbüro ve diğer bazı önemli kurumların görevlilerini atayan Merkez Komitesi'nin üyeleri belirlenecek.

Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong'un da terfi ettirileceği bildiriliyor.

GAZETECİLER KONGRE BİNASINA GİREMEDİ

Yaklaşık 100 yabancı gazeteci kongre için 'ulusal birliğe tanıklık etmeleri için' Pyongyang'a davet edildi.  Ancak yabancı gazeteciler kongre binasına sokulmadı ve yalnızca binayı yalnızca 200 metre öteden görüntülemelerine ve yoldan geçenlerle röportaj yapmalarına izin verildi.

Kongreyi canlı yayınlamayan devlet televizyonu da İşçi Partisi’nin başarılarının sıralandığı bültenler yayınlamayı tercih etti. Pyongyang sokaklarına ise Kuzey Kore ve İşçi Partisi bayrakları ile ‘Büyük kumandanlarımız her zaman bizimle olacak’ ve ‘Kore devriminin karargahını canınız pahasına koruyun’ yazılı afişler asıldı.

Kuzey Kore İşçi Partisi, son kongresini 1980 yılında Kim Jong-un'un babası Kim Jong-il başkanlığında toplamıştı.