1
Güney Kore gazetesi Joongang Ilbo'ya konuşan bir hükümet yetkilisi "Kuzey Kore'nin yeni bir uyduyu tamamladığını kısa süre önce birkaç kaynaktan öğrendik. Yeni uyduya 'Kwangmyongsong-5' (Parlak Yıldız-5) adını verdiler" dedi.
'PLANLARI KAMERA VE TELEKOMÜNİKASYON EKİPMANLARININ OLDUĞU UYDUYU YÖRÜNGEYE OTURTMAK'
Güney Koreli yetkili "Planları kamera ve telekomünikasyon ekipmanlarının olduğu uyduyu yörüngeye oturtmak" ifadelerine yer verdi. Ancak gazete uydunun teknik özellikleri konusunda bilgi vermedi.
'ŞU AŞAMADA SIRADIŞI BİR GELİŞME YOK'
Güney Kore ordusu sözcüsü ise 'şu aşamada sıradışı bir gelişme olmadığını' belirterek, Seul'ün 'uydu fırlatma ile maskelenmiş uzun menzilli balistik füze denemesi de dahil her türlü provokatif eylemi takip ettiği' açıklamasını yaptı.
Nükleer silah ve balistik füze denemeleri nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin sert yaptırımlarına uğrayan Pyongyang'ın uydu gönderimi dahil balistik füze teknolojisini kullanan eylemlerde bulunması yasaklanmış durumda.
Pyongyang Şubat 2016'da Kwangmyongsong-4 adlı uydusunu fırlatmış, Japon ve Güney Koreli ordu yetkilileri uyduyu taşıyan roketin, kıtalararası 'Taepodong-2' balistik füzesinin sivil versiyonu olan Unha-3 (Samanyolu-3) adlı roketin geliştirilmiş modeli olduğunu açıklamıştı.
Kuzey Kore'nin yıllar süren başarısız girişimlerin ardından ilk kez 2012'de yörüngeye Kwangmyongsong-1 adlı uydusunu yolladığı düşünülüyor.
KUZEY KORE: BARIŞÇI UZAY PROGRAMLARI MEŞRU HAKKIMIZ
Güney Kore gazetesinin haberi, Kuzey Kore İşçi Partisi'nin resmi gazetesi Rondong Sinmun'un Pyongyang'ın uydu göndermeye ve uzay teknolojisini geliştirmeye hakkı olduğu değerlendirmesinde bulunmasından sonra geldi.
Cezayir ve Venezüella'nın gerçekleştirdiği uzay programlarını örnek veren gazete, uzay atılımlarındaki rekabete sadece birkaç gelişmiş ülkenin değil, tüm ülkelerin girme hakkı olduğunu savundu.
Ekim ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu komitesinin toplantısında konuşan Kuzey Kore'nin BM Temsilcisi Yardımcısı Kim In-Ryong, 2016 ila 2020 yıllarını kapsayan planları kapsamında ülkesinin 'halkın yaşamını kalkındıracak ve ekonomik gelişime katkı yapacak uyduları geliştireceklerini' söylemişti.
Ülkesinin füze üretme ve fırlatma hakkında sahip olduğunu savunan Kim, 'ABD reddediyor diye bunun değişmeyeceğini' belirtmişti. (Sputniknews)