Kuzey Kore-Rusya demiryolu trafiği: İddiaya göre silah tedariki artıyor

ABD'li bir düşünce kuruluşu Cuma günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore-Rusya sınırındaki demiryolu trafiğinin bu hafta son yılların en yüksek seviyesine çıktığını, bunun da liderlerin daha derin askeri işbirliğini görüşmesinin ardından Pyongyang'ın Moskova'ya silah tedarik ettiğini gösterdiğini söyledi.

Aksam.com.tr

Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nin Paralel Ötesi Projesi'nin bir raporunda, uydu görüntülerinin Kuzey Kore'nin sınır kenti Rason'daki Tumangang Tren İstasyonu'nda "benzeri görülmemiş" 73 kadar yük vagonunu gösterdiği belirtildi.

Rapora göre bu trafik, pandemi öncesi seviyeler de dahil olmak üzere son beş yılda gözlemlenenden çok daha fazla.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçtiğimiz ay Rusya'nın Uzak Doğu bölgesinde bir hafta süren bir zirve gerçekleştirerek askeri konuları, Ukrayna'daki savaşı ve askeri ve ekonomik işbirliğini derinleştirmeyi ele aldılar.

"Kim ve Putin'in son zirvelerinde bazı askeri alışveriş ve işbirliklerini görüştükleri göz önüne alındığında, demiryolu trafiğindeki dramatik artış muhtemelen Kuzey Kore'nin Rusya'ya silah ve mühimmat tedarik ettiğini gösteriyor" diyen düşünce kuruluşu, vagonları örtmek için yoğun muşamba kullanımı nedeniyle emin olamadıklarını belirtti.

ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore ile Rusya arasındaki askeri işbirliğinin Pyongyang'a yönelik BM yaptırımlarının ihlali anlamına geldiği uyarısında bulundu. Moskova'nın Ukrayna işgalinde azalan stoklarını desteklemek için Kuzey Kore'den mühimmat isteyebileceği, Pyongyang'ın ise casus uydu ve füze programları için teknolojik yardım alabileceği endişelerini dile getirdiler.

Kuzey Kore, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'u zirve sonrasında Pyongyang'ın işbirliğini eleştirdiği için eleştirdi ve komşuların yakın ilişkiler sürdürmesinin "doğal" ve "normal" olduğunu söyledi.