Kuzey Kore liderinin kız kardeşi Kim Yo-jong Güney Kore’de

Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un’un kız kardeşi Kim Yo-jong, 9-25 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek olan Pyeongchang Kış Olimpiyatları’nın açılış törenine katılmak üzere, başkanlık ettiği üst düzey bir heyet ile Güney Kore’ye gitti.

Güney Kore haber ajansı Yonhap’da yer alan haberde, Pyeongyang’dan gelen heyeti taşıyan uçağın Güney Kore’deki İncheon Havaalanı’na ulaştığı bilgisi yer aldı.

1950-53 yılları arasında yaşanan Kore Savaşı’ndan bu yana, Kuzey Kore’yi yöneten aileden Güney’i ziyaret eden ilk kişi olan Kim Yo-jong, (30), eski Kuzey Kore Lideri Kim Jong-il’in üçüncü eşi dansçı Ko Yong-hui’nin 3 çocuğundan birisi.

Eğitimini İsviçre’de alan, İngilizce ve Fransızca bilen Kim Yu-jong, kardeşi iktidara geçtikten sonra, Kuzey Kore’nin en etkili kadınlarından biri oldu.

Analistler, Kim Jong-un’un kendisini daha üst mevkilere hazırladığına işaret ederken, Yo-jong, Pyeongchang Kış Olimpiyatları’nın bu akşamki açılış törenine, Kuzey Kore diplomatik delegasyonu ile katılarak, ilk uluslararası diplomatik adımlarını atacak.

Abisi Kim Jong-un tarafından geçtiğimiz yıl iktidardaki İşçi Partisi’nin Yönetim Kurulu üyeliğine getirilen Kim Yo-jong, partinin propaganda işlerinde kilit rol oynuyor.

Kuzeyde kadınlar, çoğunlukla erkekler tarafından yönetilen aileler haricinde, nadiren yüksek bir siyasi konuma sahip oluyor.

Kim Yo-jong’un, abisinin mesajını Moon Jae-in’e iletecek

Şarku'l Avsat'ın hbaerine göre Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kuzey Koreli heyetle cumartesi günü öğle yemeğinde bir araya gelecek. Analistler, Kim Yo-jong’un bu yemekte, abisi Kim Jong-un’un kişisel bir mesajını Moon’a ileteceğini düşünüyor.

22 üyeden oluşan üst düzey heyetin, Kuzey Kore Onursal Başkanı Kim Yong-nam ile birlikte bugün yapılacak açılış töreninin yanı sıra, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin de bulunacağı bir akşam yemeğine katılması bekleniyor.

2018 Pyeongchang Kış Olimpiyatları’na, Kuzey Kore’den 22 sporcu, 230 kişilik tezahürat grubu ve bir orkestra katıldı.