Kuzey Kore, dünkü hipersonik füze testi ile büyük devletlerin silah yarışına katıldığı iddiasında

Dün sabah saatlerinde Koore yarımadasından bir kez daha füze test edildiği haberi gelmişti. Kuzey Kore, test ettiği füzenin özelliklerini ve sınıfını açıkladı. Bu hipersonik füze ile ülke, ABD, Rusya ve Çin ile birlikte büyük askeri güçlerin silah yarışına dahil olduğunu söyledi. Ancak diğer ülkeler öyle demiyor.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

Güney Kore ordusu tarafından, Kuzey Kore'nin doğu kıyısından denize doğru füze ateşlediği ve Pyongyang'ın ABD ve Güney Kore'yi diplomatik görüşmeleri yeniden başlatmak için silah programlarındaki "çifte standartlarını" kaldırmaya çağırdığı belirtilmişti.

Aksam.com.tr'nin Reuters haber ajansından aktardığına göre, Kuzey Kore, test ettiği füzenin yeni geliştirilen bir hipersonik füze olduğunu, böylece, büyük askeri güçler tarafından gelişmiş silah sistemini konuşlandırma yarışına katılmış olduğunu açıkladı.

Uzaya doğru giden balistik füzelerin aksine, hipersonik silahlar daha düşük irtifalardaki hedeflere doğru uçar ve ses hızının beş katından fazlasına veya saatte yaklaşık 6.200 km'ye (saatte 3.853 mil) ulaşabilir.

Hwasong-8 olarak adlandırılan füzenin teknik hedeflerine ulaştığı bir raporla belirlendi.

Kuzey Kore, ABD ile yürütülen yaptırımların hafifletilmesine karşılık nükleer ve balistik füze cephaneliklerini dağıtılması müzakerelerinin çıkmaza girdiği bir ortamda silah sistemlerini istikrarlı bir şekilde ilerletiyor.

Test, Kuzey'in şu anda ABD, Rusya ve Çin'i içeren yarışa girdiği anlamına gelebilir.

Ancak Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı Kuzey Kore'nin hipersonik füzesinin, tespit edilen hız ve diğer verilere göre henüz erken bir aşamada olduğunu ve savaşta kullanılabilmesi için "önemli bir zaman" gerektiğini açıkladı.

ÜLKELERİN SİLAH GELİŞTİRME YARIŞI

Amerika Birleşik Devletleri Pazartesi günü, hava soluyan bir hipersonik silahı test ettiğini ve 2013'ten bu yana silah sınıfının ilk başarılı testini işaret ettiğini söylemişti.

Temmuz ayında Rusya, Başkan Vladimir Putin'in dünyada benzeri olmayan yeni nesil füze sistemlerinin bir parçası olarak lanse ettiği bir silah olan bir Tsirkon(Zirkon) hipersonik seyir füzesini başarıyla test etti.

Kore Havacılık ve Uzay Üniversitesi'nde füze uzmanı olan Chang Young-keun, Kuzey Kore'nin hipersonik kayma aracı (HGV) testinin, Güney Kore askeri istihbaratı tarafından bildirilen değerlendirmeye atıfta bulunarak, uçuşun Mach 2.5'te olması göz önüne alındığında, muhtemelen başarısız olduğunu söyledi.

Chang, "Kuzey'in HGV teknolojisi ABD, Rusya veya Çin ile karşılaştırılamaz ve şimdilik Güney Kore veya Japonya'yı hedefleyebilecek kısa menzili hedefliyor gibi görünüyor." Dedi.