İdo Tatlıses'in yeni sevgilisi

Kuzey Irak son dakika referandum haberleri gelmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan bir son dakika açıklaması geldi.

Kuzey Irak referandumu son dakika seçim sonuçları ile ilgili haberler gelmeye devam ediyor. Irak’ı parçalayıp, bölgeyi yeni bir ateşe atacak “bağımsız Kürdistan” projesinin mimarları Barzani’nin danışmanı Hoşyar Zebari’nin Kerkük’teki evinde sır bir toplantı yaptı. 2003’teki Irak işgalinin mimarlarından Zalmay Halilzad’ın katıldığı toplantıda İsrail dostu ABD ve Avrupalıların ne söz verdiği ve hangi taahhütleri aldığı merak ediliyor. 

MUSUL VE KERKÜK'TE NELER OLUYOR-TIKLA ÖĞREN 

Bağımsız Kürdistan referandumu sonuçları ne çıktı?

Kürdistan referandumu sonuçları resmi olarak 3 gün sonra açıklanacak. Gayri resmi olarak Mesud Barzani'ye yakın Rudaw sitesinde yayınlanan sonuçlara göre referanduma katılım yüzde 72 oranında oldu. Bağımsız Kürt referandumunda evet oyları yüzde 93.29, hayır oyları yüzde 6.71 çıktı. 

KATILIM ORANLARI AÇIKLANDI

Kuzey Irak'taki referandumda katılım oranları da açıklandı. Kürt yönetimine yakın kaynakların iddiasına göre Kerkük'te referanduma katılım oranı yüzde 78 olarak açıklandı. İşte şehirlere göre katılım oranları:

Erbil: %84 

Duhok: %90
Kerkük: %78
Ninova Ovası: %80
Hanekin: %92
Akre: %94
Gulala: %78
Zaho: %94Karatepe: %62
Cebare: %76
Soran: %86
Mahmur: %87.3
Amediye: %89
Amediye: %89

İTİRAZLARA RAĞMEN SANDIK KURULDU

Türkmen ve Arapların boykot ettiği referandum için Erbil, Süleymaniye ve Duhok illerinin yanı sıra statüsü tartışmalı Kerkük vilayeti, Salahaddin'in Tuzhurmatu ilçesi, Diyala'nın Hanekin ilçesi ile Celavla ve Karatepe kasabalarında sandık kuruldu. Anayasaya aykırı referandumda oy verme işlemi, kısa bir süre önce terör örgütü DAEŞ'in elinden alınan Musul vilayetinin Sincar, Mahmur, Telkeyf, Hamdaniye, Şeyhan ilçeleri ile Zummar, Rabia, Nemrud ve Bartilla kasabalarında da yapıldı.

AÇIKÇA DESTEKLEYEN TEK ÜLKE

Bağımsızlık referandumuna açıkça destek veren tek ülke ise İsrail. Referanduma karşı ilk somut hamle ise İran'dan gelmişti. İran, Kuzey Irak'a uçuşları durdurdu, hava sahasını bölgesel yönetimin uçaklarına kapattığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bir gece ansızın gelebiliriz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Ombudsmanlık Zirvesi'nde konuştu. Kuzey Irak'ta sözde referandumu değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kuzey Suriye'de PYD devlet kuracakmış bunların hepsi onlar için kuru bir rüya. Dedim ya bir gece ansızın gelebiliriz. Bunu Fırat Kalkanı Harekatı'nda yaptık. Tüm seçenekler önümüzdedir masa üzerindedir. Gerektiğinde Irak'ta da bu tür adımları atmaktan geri durmayacağız." ifadelerini kullandı. 

KUZEY IRAK'TAKİ REFERANDUM OYLAMASI

Kuzey Irak'taki referandum kararı ülkenin içinden geçtiği durum göz önüne alındığında buram buram fırsatçılık kokan bir girişimdir. Irak'ın hem toplum olarak hem ülke olarak birliğe bütünleşmeye daha çok ihtiyacı bulunduğu dönemde ayrılık yönünde adımlar atılması asla kabul edilemez. Kimse bizden sınırlarımızın hemen yanı başında, 350 kilometre, yeni bir kriz ve çatışma alanı oluşmasına göz yummamızı bekleyemez. Bu konudaki tavrımız açıktır. Buna rağmen yapılan ve Irak'taki cari hukuka da uygun olmayan referandumun, sonucuna bakmaksızın yok hükmünde kabul ediyoruz, gayrimeşrudur diyoruz. Siyasi olarak ekonomik olarak ticari olarak güvenlik noktasında bütün adımları atıyoruz atacağız.

''VANA BİZDE VANAYI KAPATTIĞIMIZ ANDA O İŞ DE BİTTİ''

Silopi'de boşuna şu anda Silahlı Kuvvetler boşuna gerekli adımları atmadı. Hava Kuvvetlerimiz şu anda aynı durumda. Sınırlarda şu anda sadece Irak tarafına geçişe müsaade var. Bu hafta içinde gereken tedbirleri açıklayacağız. Artık giriş çıkış bunlar da kapatılacak. Bundan sonra Kuzey Irak yerel yönetimi bakalım petrolünü hangi kanallarla nereye satacak. Vana bizde vanayı kapattığımız anda o iş de bitti. Devlet yöneten bütün bunları A'dan Z'ye düşünmek durumunda. Şimdi bizler duygusal kararlar almadık. Kararı İsrail'den başka destekleyen bir başka ülke yok.

''BİR GECE ANSIZIN GELEBİLİRİZ''Kuzey Irak yönetiminin bu adımdan geri adım atması şart. Olmazsa olmaz. Suriye'de de terör devleti kurulmasına izin vermeyeceğiz. Kuzey Suriye'de PYD devlet kuracakmış bunların hepsi onlar için kuru bir rüya. Dedim ya bir gece ansızın gelebiliriz. Bunu Fırat Kalkanı Harekatı'nda yaptık. Tüm seçenekler önümüzdedir masa üzerindedir. Gerektiğinde Irak'ta da bu tür adımları atmaktan geri durmayacağız. ''

İsrail dostu ABD ve Avrupalılar Barzani'ye bu evde ne söz verdi

israil'e bağlı Kürdistan planının mimarları, referandumdan birkaç gün önce Kerkük'te buluştu. Hoşyar Zebari'nin evindeki toplantıya katılan isimler oldukça dikkat çekici: ABD'nin karakutusu Peter Galbraith, Fransız elçi Bernard Kouchner ve Irak'ın en ünlü haini Zalmay Halilzad...

İsrail ve ABD destekli Kürdistan korsan devletine giden süreçte nihai adım olan 25 Eylül referandumuna saatler kala Kerkük’te, aralarında Amerikalı ve Avrupalı isimlerin de yer aldığı ‘sır toplantı’ yapıldı. 22 Eylül’deki toplantıya, ABD’nin Irak’taki karakutusu olarak bilinen ve 2005 Irak Anayasası’nın mimarı olan Peter Woodard Galbraith, eski Fransız Dış İşleri Bakanı Bernard Kouchner, ABD’nin eski Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad ile birlikte çok KDP’nin önemli isimleri katıldı.

O PROJENİN MİMARLARI

Irak Merkezi Hükümeti tarafından 2016 yılı eylül ayında yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle Maliye Bakanlığı görevinden alınan KDP’li Hoşyar Zebari’nin Kerkük’teki evinde toplanan karma heyetin içerisinde ‘müstakil Kürdistan’ projesinin şahin isimleri de yer aldı. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Sözcüsü Sefin Dizai, KDP Politbüro Sözcüsü Fadıl Mirani, Irak Parlamentosu Kürt Kontenjan milletvekili Doktor Roz Nuri Şaviş, IKYB Başkanlık Divanı Başkanı Doktor Fuat Hüseyin ve Irak Parlamentosu tarafından geçtiğimiz hafta görevden alınan Kerkük eski Valisi Necmeddin Kerim sır toplantıya katılan isimler oldu.


AYRILIĞI BÖYLE ÇİZDİ

Kerkük toplantısına katılan batılı isimlerin ‘parçalanmış Irak’, ‘bölünmüş coğrafya’ ve Akdeniz’e açılan ‘terör koridoru’nun en hararetli savunucuları olmaları dikkat çekiyor. ABD’nin Irak’taki karakutusu ‘diplomat’ Peter Galbraith, Irak’ın parçalanması için ilk adım olan ‘140. Madde’yi hazırlayan isim. Galbraith aynı zamanda Irak’ın kuzeyindeki otonom alanın oluşturulması ve ülkedeki tartışmalı bölgeler sorununun üretilme sürecinde aktif görev alanlardan biri. 2005 Irak Anayasası ile ortaya çıkan oldu-bitti harita, Barzani’nin referandum ve özerk devlet planı ile Irak’tan koparmaya çalıştığı alanın tamamını kapsıyor.


‘BÜYÜK DESTEKÇİNİZ ABD’

Irak’ın kuzeyinden başlayan ve Türkiye ile İran ve Suriye’den de toprak gasp edilerek ilan edilecek Kürdistan projesinin en hararetli destekçileri arasında yer alan Galbraith, Barzani’nin Irak’tan ayrılarak müstakil devlet ilan etmesini ‘zorunluluk’ olarak nitelendiriyor. Irak’ta ilan edilecek korsan devletin desteklenmesi gerektiğini söyleyen Galbraith bu durumu iyi gitmeyen bir evliliğin bitirilmesi şeklinde değerlendiriyor. Galbraith, “Erbil’in en büyük destekçisi ABD’dir. Eğer Bağdat’la beraberliğe devam ederse Kürtler savunmasız kalır” diyor. Galbraith, Barzani’nin ilan edeceği sözde bağımsız Kürdistan’la birlikte Irak’a gerçek demokrasinin geleceği propagandasını da yapıyor.


En ünlü hain de orada

Kerkük’teki toplantıya katılan isimler arasında ABD’nin 2003’te Irak’ı işgal etmesinde önemli rol oynayan Iraklı devşirme Zalmay Halilzad da vardı. ABD’nin eski Irak Büyükelçisi Halilzad, halen bu ülkede faaliyet yürüten Halliburton Petrol Şirketi’nin ortaklarından. Danimarka vatandaşı Yahudi asıllı siyonist, Cherly Benard ile evli. Parçalı Irak projesinin savunucuları arasında yer alan Halilzad, BM daimi üyeliği döneminde Filistin aleyhine yürüttüğü çalışmalarla da bilinmekte. Halilzad dışında toplantının bir başka konuğu eski Fransız Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner oldu. “Bu referandum ve sonrasında ilan edeceğiniz bağımsız ülke siz ve aileniz için sonsuz özgürlük anlamına geliyor” sözleriyle hatırlanan Fransız siyasetçi Kouchner, geçtiğimiz günlerde Rakka’da PKK’ya ait terör kamplarını da ziyaret etmişti.

Neçirvan Barzani'den referandum açıklaması

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, anayasaya aykırı kabul edilen referandumun asla Türkiye'ye bir tehdit niteliğinde olmadığını iddia etti.

Barzani, Erbil'deki Rotana Oteli'nde oyunu kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin referandum hakkındaki kararlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye ile 1991'den bu yana çok iyi ilişkilere sahip olduklarını belirten Barzani, "Gerçekten zor zamanlarımızda bize yardım eli uzatan ülke Türkiye olmuştur. IKBY'ye sunduğu yardımlarından dolayı her zaman Türkiye'ye şükran borçluyuz." dedi.

Referandumun sadece Irak sınırları içerisinde yapıldığının altını çizen Barzani, "Referandum sadece IKBY sınırlarını kapsıyor. Referandumun komşu ülkelerde de yapılacağı şeklinde görülmesini istemiyoruz. Bu kararı Bağdat'tan ümitlerimizin tükenmesi neticesinde aldık. Bağdat'tan 13 yıl boyunca anayasa çerçevesinde haklarımızı elde etmeye çalıştık. Ancak ne yazık ki anayasal haklarımız gün be gün ihlal edilmeye başlandı." ifadelerini kullandı. 

IKBY'deki referandumun Türkiye'ye tehdit niteliğinde olmadığını öne süren Barzani şunları kaydetti:

"Bugün IKBY'de yapılan referandum asla Türkiye'ye tehdit niteliğinde değildir. Bunun yanında hiçbir komşu ülkenin güvenliğini bozacak bir tehdit faktörü olmadık. Kürt bölgesinin temennisi, neden böylesi bir kararın alındığını Türkiye'nin anlamasıdır. Referandum, 26 Eylül'de bağımsız Kürdistan ilanı değildir. Bu süreçte halkımız, bağımsızlık konusunda fikrini beyan edecek. Tüm meseleleri diyalog yoluyla Bağdat'la masaya yatırıp çözmek istiyoruz. Bu konuya ilişkin (Türkiye'nin) daha sakin bir şekilde hareket etmesini temenni ediyoruz. Türkiye, bunu kendisine bir tehdit olarak görmemeli çünkü biz hiç kimseye tehdit değiliz."

Barzani'nin referandum hilesi ortaya çıktı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY)'nin anayasaya aykırı referandumu bugün itibariyle başladı.  Okullar ve oluşturulan seçim merkezlerine sandıkları kuran bölgesel yönetim tüm dünyanın tepkilerine rağmen geri adım atmadı.

İllegal olarak yapılan referandumda bir hile yapıldığı ortaya çıktı. Ezidilerin kaldığı Şareya, Mahad ve Berşavi kampında da "evet" oyu hazır pusulalar dağıtıldığı ve mültecilerin kamptan gönderilmekle tehdit edildiği iddia edildi.

Evet oyu işaretli pusulalar sosyal medyada paylaşıldı.

Mesud Barzani kimdir?

2003 senesinde Irak topraklarının işgal edilmesinin ardından da Irak Hükümet Konseyi'nin başkanı olan Mesud Barzani, 2005'te de Irak Kürdistan Parlamentosu tarafından Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkanı seçilmiştir.

Mesud Barzani 16 Ağustos 1946 tarihinde İran'ın Mahabad bölgesinde doğdu. 1970 yılında Baas iktidarı ile Kürtler arasında sağlanan 11 Mart Anlaşması'nın müzakere heyetine, babası Molla Mustafa Barzani'yle birlikte katıldı. 1975 senesinde Kürdistan Demokratik Partisi'nin (KDP) başkanlık görevine getirildi. 1980 yılında İran-Irak Savaşı'nın başlaması üzerine de bölgede gücünü artıran Barzani, 1987'de de KDP'nin lideri haline geldi. 

1991'de yaşanan Körfez Savaşın'ın ardından da Baas rejimine karşı Kürt ayaklanması başlattı. Fakat bu olay batılı güçlerin müdahalesiyle kısa zamanda son buldu. 1992'de Kuzey Irak'ta yapılan seçimlerde de Kürdistan Demokratik Partisi'nin lideri Mesut Barzani ve Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin lideri Celal Talabani bölgesel liderler olarak seçildi. Ancak 1994'de KDP-KYB koalisyonu arasında başlayan anlaşmazlıklardan dolayı iki parti arasında çatışmalar ortaya çıktı. Daha sonra 1996'da ateşkes anlaşması imzalanmıştır.

2003 senesinde Irak topraklarının işgal edilmesinin ardından da Irak Hükümet Konseyi'nin başkanı olan Barzani, 2005'te de Irak Kürdistan Parlamentosu tarafından Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkanı seçilmiştir. 2009'da yapılan seçimlerde de % 69.6 oranında oy alarak bu görevini sürdürmüştür.