Kuşların bugünkü davranışları, dinozorların üreme yöntemlerine ışık tuttu

Bilim insanları kuşların dinozorlarla olan akrabalıklarından faydalanarak dinozorların üreme ve çoğalmada nasıl yöntemler kullandıkları konusunda çalışma yaptı. Cinsel bedensel farklılıklarını ustaca kullanan tarih öncesi hayvanlara kuşların bugünkü davranışları ışık tuttu.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

Dinozorların üreme, çoğalma yöntemleri ve diğer birtakım cinsel gereklilikler, günümüzde biyoloji-arkeoloji bağlantılı bilimlerin önemli bir konusu. Paleontologlar, dinozorların davranış temayüllerini koruyan fosillerin çok nadir olmasına rağmen canlı hayvanlar, özellikle kuşlar hakkında bilinenlerden yola çıkarak bu konuyu aydınlatmaya çalışıyor.

Aksam.com.tr'nin CNN International'dan aktardığı habere göre, bazı fosillerin vücut boyu şerit benzeri kuyruk tüyleri gösteriyor olmalarından hareketle bunun, cinsel teşhir ve baştan çıkarma unsuru olarak kullanıldığı şeklinde yorumlar yapıldı.

Bir zamanlar tartışmalı olan tüylü fosillerin keşfi sayesinde, artık kuşların dinozorların yaşayan tek akrabası olduğu biliniyor. Modern kuş türleriyle pek çok ortak özelliğe sahip olan ve erkek ve dişi örnekler arasında kayda değer bir tüy farkı gösteren 125 milyon yıllık bir dinozor olan Confuciusornis bu konuda çok aydınlatıcı oldu.

Tüylü dinozorların en iyi bir şekilde korunmuş fosillerindeki renk pigmentlerini içeren hücreler üzerinde yapılan çalışmalar, bazı dinozorların parlak renkli olduğunu ortaya çıkardı.

Habere göre, dinozorların üremek için cinsel bedensel farklılıklarından fazlasıyla yararlanmış olmaları gerekiyor.

"Kuşların davranışlarına bakabilir ve bu dinozorlardan bazılarının nasıl olduğunu anlayabilirsiniz." diyen Manchester Üniversitesinden Paleontolog Dean Lomax, "Bu konuyu yüzde 100 iyi bilmiyoruz, bu yüzden size bu T.rex kadındır bu T.rex erkektir diyemem, ancak bu alanın aktif olduğunu söylemek gerek" açıklamasını yaptı.

Batı Colorado'nun tarih öncesi Dakota Kumtaşı'ndaki 100 milyon yıllık kayalarda kalan fosilleşmiş 'sıyrıklara'; "dinozorların, kuşların kaşınma tipi hareketlerle kumda ve yerde kendine oyuklar açma hareketine benzer çiftleşme davranışı" şeklinde yorumlarda bulundular. Bu "iyi yuva kurdukları" anlamına gelen bir mesajdı.

Colorado Denver Üniversitesi'nde fahri jeoloji profesörü Martin Lockley, çalışma 2016'da yayımlandığında, "Kazıma kanıtlarının önemli etkileri var" derken şu önemli açıklamayı sundu:

Bu, günümüzdeki kuşlara çok benzeyen tarih öncesi kurlaşmanın fiziksel kanıtı. Kazıma töreni kurlarını kullanan modern kuşlar, genellikle bunu son yuvalama yerlerinin yakınında yaparlar. Dolayısıyla, fosil sıyrık kanıtı, dinozorların yakınlarda yuva yapmak ve milyonlarca yıl önce üremek için burada toplanmış olabileceği konusunda bir ipucu sunuyor.