Küresel ekonomilerdeki sarsılma korkutuyor... Süper güçler değişecek mi?

Kovid-19 pandemisi sonrasında dünyanın en büyük ekonomileri yoğun sorunlarla boğuşuyor. Tedarikte yaşanan sıkıntılar arzın karşılanamamasına yol açtı. Avrupa'da Gaz darboğazı yaşanıyor, İngiltere ise benzin kuyruklarıyla 1970'lere döndü. Ekonomideki veriler küresel odak noktalarının sarsıldığını gösteriyor...

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

Küresel ekonomiyi saran maliyetlerdeki artış tüm dünyada tüketicileri, sıkıntıya sokmaya başladı. Şirketler çabalıyor ve fakat toparlanma tehdit altında. Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünyayı etkisi altına alan tedarik sorununu Reuters bir derleme haberle detaylandırdı.

Aksam.com.tr'ninn Reuters haber ajansından aktardığına göre, Koronavirüs kısıtlamalarının hafifletilmesiyle ekonomik aktivitedeki toparlanma, tedarik zincirlerinde kıtlıkları ortaya çıkardı.

Dünyanın beşinci en büyük ekonomisi İngiltere, Brexit ve Kovid-19 ile uğraşırken, depo işçileri ve enerjide lojistik darboğazı küresel baskıları şiddetlendiriyor. İngiltere'nin en büyük tavuk üreticisi "2 Sisters Group", ülkenin 20 yıllık ucuz gıda stoğunun sona ermek üzere olduğu konusunda uyardı ve gıda fiyatları enflasyonunun çift haneli rakamlara ulaşabileceğini söyledi. Şirket sahibi Ranjit Singh Boparan, "Dört kişilik bir aileyi 3 pound (4 dolar)'a tavukla besleyebileceğiniz günler sona eriyor" dedi.

Japonya 12 ay sonra yalnızca Ağustos ayında düşüşünü durdurabildi. Ekonomistler ve politika yapıcılar, son fiyat artışlarının önümüzdeki aylarda resmi verilere yansımasını bekliyorlar.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, Başkan Joe Biden dün özel sektörü ABD tatil sezonunu bozmakla tehdit eden tedarik zinciri tıkanıklıklarını hafifletmeye yardımcı olmaya çağırdı.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin enerji krizini hafifletmek için kömür fiyatları rekor seviyelere yakın seyrederken yakıt stokluyor. Kömür kıtlığının, yüksek yakıt fiyatlarının ve pandemi sonrası artan endüstriyel talebin neden olduğu elektrik krizi, gibi birçok büyük küresel markayı tedarik eden birçok Çin fabrikasında üretim durdu.

Uluslararası Enerji Ajansı, enerji krizinin petrol talebini günde yarım milyon varil daha artırabileceğini söyledi.

En iyi ekonomi enstitüleri, Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'daki 2021 büyümesi için ortak tahminlerini, arz darboğazlarının üretimi engellemesi nedeniyle %3,7'den %2,4'e indirdi.

Konuyla ilgili iki kaynak Reuters'e verdiği demeçte, krize yanıt olarak Beyaz Saray'ın ABD petrol ve gaz üreticileriyle yakıt maliyetlerini düşürmeye yardımcı olma konusunda görüştüğünü söyledi.

ABD'de bir galon benzinin ortalama perakende satış fiyatı yedi yılın en yüksek seviyesinde ve ABD Enerji Bakanlığı, kış yakıt maliyetlerinin artmasını bekliyor. Petrol ve gaz üretimi, ülkenin 2019'da ulaştığı zirvenin altında kalmaya devam ediyor.

Küresel çip kıtlığı, otomobil üreticilerini üretimi tekrar durdurmaya zorladı. İtalyan-Amerikan ortak üretici CNH Industrial NV dün yaptığı açıklamada, parça tedarikindeki zorluklar nedeniyle birkaç Avrupa ülkesinde tarım, ticari araç ve aktarma organı üretim tesisini geçici olarak kapatacağını söyledi.

Gelişmiş ülkeler kıtlıkla boğuşuyor... Kovid-19'un hazırladığı yeni ekonomi modeli mi?

Uluslararası tedarik zincirinin yeni merkez üssü Türkiye olacak