1
Hakkı KURBAN / ANKARA
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile görüşecek olan Merkel 'e 5 hassasiyet aktarılacak:
1- Türkiye'nin Schengen'e geçişi 2016'nın ilk yarısında tamamlanmalı.
2- Mülteci krizinin çözümü için herkes elini taşın altına koymalı.
3- Suriye'de DAEŞ de, PYD de terör örgütüdür, silah verilmemeli.
4- AB'ye tam üyelik dışında hiçbir seçenek gündemimizde yok.
5- Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı olarak yakın işbirliğimiz sürmeli.
Türkiye, Suriye'deki gelişmeler, terör saldırıları ve mülteci krizinin gölgesinde bugün Almanya Başbakanı Angela Merkel'i ağırlayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşecek olan Merkel'e 5 konudaki hassasiyetlerin iletileceği kaydedildi.
KÜLFET PAYLAŞILMALI
Türkiye, Suriye'deki kaosla birlikte 2.2 milyon sığınmacıya kapılarını açtı. Türkiye'nin yaptığı harcama 8 milyar dolara dayanırken, tüm dünyadan gelen destek 410 milyon dolarda kaldı. Merkel'e bu tablo tekrar sunularak, "Külfet paylaşılmalı, ortak çalışma yapılmalı" denilecek.
SCHENGEN'SİZ GERİ KABUL
"Geri Kabul Anlaşması"nın, doğrudan Schengen ve vize liberalleşmesi ile ilgili olduğunu vurgulayan Ankara, "Türkiye'nin Schengen'e geçişi olmadan, Geri Kabul Anlaşması tam olarak uygulanamaz" diyor. Mülteci kriziyle de bağlantılı olan konunun 2016'nın ilk yarısında tamamlanması dile getirilecek. Görüşmede PYD'ye verilecek silahların, PKK kanalıyla Türkiye'ye yönelme riskinden duyulan rahatsızlık açıkça vurgulanarak, "Bu, bizim için kabul edilemez" mesajı verilecek. Ayrıca ÖSO'nun desteklenmesi politikasının önemine işaret edilecek. Türkiye'nin AB üyeliği konusunda kimi zaman dillendirilen "imtiyazlı ortaklık" gibi seçeneklerin gündemde bulunmadığı, tek seçeneğin "tam üyelik" olduğu vurgulanacak.