Kritik ziyareti iptal ettiren kanlı saldırı

Cumhurbaşkanı Reisi'nin Türkiye'ye yapacağı ziyaret öncesi İran bombalı saldırıyla sarsıldı. Kasım Süleymani'nin mezarı başındaki anma töreni sırasında iki ayrı patlamada 103 kişi öldü.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yılki ilk konuğu İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi olacaktı. Resmi temaslarda bulunmak üzere bugün Türkiye'ye gelmesi programlanan Reisi ile Erdoğan görüşmesinde, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve ikili ilişkiler ele alınacaktı. Reisi'nin kritik Ankara ziyareti öncesi dün İran'da bombalı saldırı eylemi gerçekleşti. Ocak 2020'de ABD'nin Bağdat'taki saldırısında öldürülen Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Kirman eyaletinde bulunan mezarındaki anma töreni sırasında 10 dakika arayla iki ayrı patlama meydana geldi.

İRAN: TERÖR SALDIRISI

Süleymani'nin kabrine giden yol üzerindeki iki patlamada, aralarında 6 çocuğun olduğu 103 kişinin hayatını kaybettiği, 211 kişinin de yaralandığı belirtildi. Yaralıların bazılarının durumunun ağır olduğu öğrenildi. İran Acil Durum Merkezi Sözcüsü Babek Yektaperest, yaralıların Kirman'daki hastanelere kaldırıldığını ve bazılarının ambulans uçaklarla Tahran'a sevk edildiğini duyurdu. Devlet televizyonu, Kirman Vali Yardımcısı Rahman Celali'nin olayı terör saldırısı olarak nitelendirdiğini aktardı. Öte yandan yarı resmi Tesnim Haber Ajansı da "fail ya da faillerin bölgeye iki ayrı bomba bıraktığı ve uzaktan patlattığı" şeklinde bir haber yayımladı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, "Bir kez daha İran karşıtı caniler, terör ve karanlık odaklar insanlık dışı bir şekilde cinayet işledi" dedi. Reisi "Bu alçakça saldırının failleri en kısa zamanda teşhis edilecek ve karşılığı verilecektir. Milletimizin düşmanları bilsinler ki, bu tür saldırılar asla İran milletinin İslami değerleri savunmadaki iradesine bir zarar veremeyecektir" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN, SALDIRIYI KINADI, REİSİ İLE GÖRÜŞTÜ

Başkan Erdoğan, saldırının ardından ilk önce taziye mesajı yayınladı. Ardından mevkidaşı Reisi ile telefonda görüştü. Erdoğan, sivilleri hedef alan terör saldırısını kınadı ve Türkiye'nin terörle mücadelede İran'ın yanında olduğunu belirtti. Görüşmede Reisi'nin Türkiye ziyaretinin ileri bir tarihe ertelenmesi kararlaştırıldı.

Erdoğan, Reisi ile yaptığı telefon görüşmesinde terörle mücadelede İran'a işbirliği çağrısı yaptı.

DIŞİŞLERİ'NDEN KINAMA MESAJI

Dışişleri Bakanlığı, İran'ın Kirman şehrinde düzenlenen terör eylemini kınadı. Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada "Bu menfur terör saldırısını en güçlü şekilde kınıyor, dost ve kardeş İran halkına ve hükümetine başsağlığı, saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz" ifadesine yer verildi.

ABD'DEN 'İLGİMİZ YOK' AÇIKLAMASI

Saldırı sonrası açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, "ABD hiçbir şekilde buna dahil olmamıştır, aksi yöndeki iddialar gülünçtür. İkincisi, İsrail'in bu patlamalarda dahli olduğuna inanmak için bir nedenimiz yok" dedi.