Kosova'dan Türkiye ile ilgili çarpıcı sözler: Olağanüstü koşullarda bile yanımızda oldular

Kosova Ticaret ve Sanayi Bakanı Vesel Krasniqi, Türkiye ile ilgili Anadolu Ajansı'na (AA) çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde de Türkiye ile iyi ilişkilerin devam ettiğini belirten Krasniqi, ''Türkiye'nin olağanüstü koşullarda bile Kosova'nın yardımına geldiğini çok iyi biliyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Türkiye ile yapılan ithalatın arttığını belirten Krasniqi, "“Geçmişte olduğu gibi yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde de Türkiye ile iyi ilişkilerimiz devam etti.” şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE OLAĞANÜSTÜ KOŞULLARDA BİLE YARDIMIMIZA GELDİ"

İki ülkenin her zaman sahip olduğu iş birliği ruhunu artıracağına inandığını belirten Krasniqi, şöyle devam etti:

“Türkiye'nin olağanüstü koşullarda bile Kosova'nın yardımına geldiğini çok iyi biliyoruz. (1999 Kosova Savaşı) Savaştan başlayarak, yeniden yapılanmada, ülkenin kalkınmasında ve şimdi ekonomi alanındaki yatırımlarla desteklemeye devam ediyor. (Serbest Ticaret Anlaşması) İki ülke için ve özellikle tedarikinin büyük kısmını Türkiye'den yapan firmalar için gerçekten kolaylık sağlayan bir yasa. Bizim yerli ürünlerimizin Türkiye pazarında tanıtılmasında ve Türk ürünlerinin bizim ülkemizde tanıtılmasına alan sağlıyor.”

TÜRKİYE İLK SIRADA

Kosova Gümrüğü verilerine göre, Kovid-19 salgını nedeniyle kısıtlamaların yoğun olduğu nisan ve mayıs aylarında Kosova’nın en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında Türkiye ilk sırada yer aldı.

Nisan-mayıs aylarında Türkiye'ye 1 milyon avro değerinde ihracat ve Türkiye'den 51,1 milyon avro değerinde ithalat yapan Kosova, Türkiye'den en fazla elektronik alet ve parçaları, makine parçaları, tekstil ve diğer hazır eşya ve plastik ithal etti.

Kosova ile Türkiye arasında serbest ticareti öngören anlaşma geçtiğimiz yıl resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti.