Kosova'da tehlikeli gerilim: Polis memurunu öldüren Sırp yakalandı

Kosova, Sırbistan ile ilişkileri güçlendirme aşamasındayken ülkede yaşanan olaylar gerilimi daha da arttırıyor. Bir polis memurunu öldüren Sırp silahlı saldırgan yakalandı.

Aksam.com.tr

Afrim Bunjaku'nun yasını tutmak üzere başkent Priştine'deki tüm kamu binalarında bayraklar yarıya indirildi. Kosova'nın etnik Sırp azınlığının çoğunluğunun Mitroviça çevresindeki dört belediyede yaşadığı kuzeyde polis, manastırdan çıktıktan sonra silahlı saldırganları aramak için devriye geziyordu.

Saldırıya savaş üniforması giymiş yaklaşık 30 silahlı kişi katıldı, ancak kim oldukları ya da onları kimin desteklediği belli değil. Priştine Belgrad'ı "teröristleri" desteklemekle suçlarken Sırbistan bu suçlamayı reddediyor ve saldırganların Kosova'da hükümeti protesto eden Sırplar olduğunu söylüyor.

Pazar günü maskeli silahlı kişiler Priştine'nin 55 kilometre (35 mil) kuzeyinde yer alan Banjska köyünde saat 03:00 sularında (01:00 GMT) bir polis devriyesine ateş açarak Bunjaku'yu öldürdü ve bir polis memurunu da yaraladı.

Daha sonra zırhlı bir araçla köydeki manastırın kapılarını kıran saldırganlar, akşama kadar Kosova polisi ile çatışmaya devam etti.

Karanlık çökene kadar iki taraf arasında aralıklarla ateş açıldı ve saldırganlar manastırdan yaya olarak kaçtı.

Saldırganlardan üçü öldürüldü ve ikisi yaralandı. Manastır yakınlarındaki çatışmada bir Kosovalı polis memuru daha yaralandı.

Silahlı saldırganlardan ikisi ve yakınlarda iletişim ekipmanlarıyla yakalanan dört Sırp tutuklandı ve terör eylemleri nedeniyle soruşturuluyorlar.

Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Svecla'ya göre polis, silahlı kişiler tarafından kullanılan ve içinde farklı kalibrelerde ateşli silahlar, patlayıcılar, mühimmat ve yüzlerce kişiyi donatabilecek lojistik cephanelik bulunan araçlara el koydu.

Üzgün Başbakan Albin Kurti, "Bu terörist, suçlu, profesyonel bir birimdir ve yaptıklarını planlamış ve hazırlamışlardır ve bunlar bir kaçakçılık çetesi değil, resmi Belgrad tarafından siyasi, mali ve lojistik olarak desteklenen paralı bir yapıdır" dedi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, silahlı saldırganların "Kurti'nin terörüne daha fazla dayanmak istemeyen" yerel Kosovalı Sırplar olduğunu söyledi.