Kosova'da Kırım modeli işgal planı

Kosova ve Sırbistan arasındaki tansiyon gün giderek daha da yükseliyor. Geçtiğimiz ayın mayıs ayında yapılan seçimlerle başlayan gerilim, Kosova'da bir polisin şehit olduğu silahlı saldırı ile zirveye ulaştı.

Akşam

Kosova ve Sırbistan arasındaki tansiyon gün giderek daha da yükseliyor. Geçtiğimiz ayın mayıs ayında yapılan seçimlerle başlayan gerilim, Kosova'da bir polisin şehit olduğu silahlı saldırı ile zirveye ulaştı. Sırbistan'ın Kosova sınırına askeri yığınak yaptı. Ardından ABD'nin araya girmesiyle askerler sınırdan geri çekildi. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ülkesinin savaş istemediğini vurgulasa da bu bölgedeki tansiyonu düşürmeye yetmedi.

NATO BİZİMLE BİRLİKTE

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani İtalyan gazetesi La Repubblica'ya verdiği demeçte Sırbistan'ın Rusya'nın Kırım'ı ilhakına benzer bir şekilde işgal etmeye hazırlandığını kaydetti. Osmani ayrıca Sırbistan silahlı kuvvetlerinin Kosova'nın kuzey sınırına konuşlandırılmasından da bahsetti ve Aleksandër Vucic'in başka bir saldırı eylemi gerçekleştirmeye çalıştığını söyledi ve ekledi: "Her zaman toprak iddiaları vardı, şimdi de Kırım tarzı bir ilhak için Putin'in modelini kullanmak istiyor. Elbette buna izin vermeyeceğiz. NATO da bizimle olduğunu ifade etti. Tarihsel olarak kuzeyle daha çok ilgileniyorlar."

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Sırbistan'ın Rusya'nın Kırım'ı ilhakı benzeri bir model ile ülkesini işgal etmek istediğini, buna izin vermeyeceklerini belirtti.

KFOR KOMUTASI TÜRKİYE'YE GEÇİYOR

Kosova-Sırbistan gerilimin tırmandığı bölgede, NATO'nun Kosova Barış Gücü Komutanlığı'nı (KFOR) 10 Ekim'den itibaren 1 yıl süreyle Türkiye devralacak. Görevi devredecek NATO Barış Gücü'nun İtalyan Komutanı Angelo Michele Ristuccia, görevi devralacak Tümgeneral Özkan Ulutaş için, "Komutan Ulutaş'la çalışmaktan onur duydum ve keyif aldım. Kendisi ve ekibi hazır. Harika bir iş çıkaracağından eminim" dedi.

RUSYA DESTEK VERİYOR

Sırbistan'ı siyasi, ekonomik ve askeri olarak Rusya tarafından desteklendiğini belirten Osmani, "Bunu gizlemiyorlar. Bu kriz Rusya'nın çıkarınadır. Avrupa topraklarındaki çatışmaların dikkatleri Ukrayna'dan başka yöne çekmesini istiyor" diye konuştu.