Kosova Sırbistan normalleşmeye çağrıldı

NATO liderleri iki ülke arasındaki artan gerilimi düşürmek için çağrıda bulundu.

Aksam.com.tr

NATO liderliğindeki barışı koruma gücü Cuma günü Kosova ve Sırbistan'a, maskeli Sırp silahlı kişiler ile Kosova polisi arasında geçtiğimiz günlerde meydana gelen ve dört kişinin ölümüne yol açarak bölgede tansiyonun yükselmesine neden olan çatışma gibi şiddet olaylarını önlemek amacıyla aralarındaki sorunları çözmek üzere müzakere masasına dönmeleri çağrısında bulundu.

Kosova Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Angelo Michele Ristuccia her iki ülkeye de "kışkırtıcı ve ters etki yaratan söylemlerden kaçınmaları ve Kosova'da ve bölgede kalıcı güvenlik için gerekli koşulların yaratılmasına yardımcı olmaları" çağrısında bulundu.

Ristuccia düzenlediği basın toplantısında KFOR'un iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için Avrupa Birliği'nin kolaylaştırıcılığında yürütülen diyaloğa tam destek verdiğini söyledi.

Şubat ayında AB, aylardır süren siyasi krizleri sona erdirmek için 10 maddelik bir plan ortaya koymuştu. Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić o dönemde onay vermiş, ancak henüz çözüme kavuşturulmamış bazı çekinceler koymuşlardı.