Kosova Cumhurbaşkanı'ndan Macron'a tepki

Kosova Cumhurbaşkanı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a, ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik görüşmelerin durması üzerine Paris'in 2024 yılında Kosova ve Sırbistan için vizesiz AB seyahat kurallarını gözden geçirebileceğini söylemesi nedeniyle tepki gösterdi.

Aksam.com.tr

Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, ülkesinin vatandaşları için Avrupa Birliği'ne vizesiz seyahatin gelecek yıl askıya alınmasının Sırbistan ile diyaloğu "sonsuza kadar öldüreceğini" söyledi.

Aksam.com.tr'nin Fox News'ten çevirdiği habere göre, AB milletvekilleri Nisan ayında Kosova vatandaşlarının önümüzdeki yıldan itibaren Avrupa'nın 27 ülkeli Schengen pasaportsuz bölgesinde altı ay içinde 90 güne kadar vizesiz seyahat edebilmelerine yeşil ışık yakmıştı. Kosova, Batı Balkanlar'da AB ile bu tür seyahat düzenlemeleri olmayan son ülkeydi.

Pazartesi günü Macron, hem Sırbistan hem de Kosova'ya verilen vize sözlerinin "her iki tarafın da sorumlu davranmaması halinde gözden geçirilebileceği" uyarısında bulundu.

Macron, "Özellikle Batı Balkanların istikrarı risk altındayken bu konuda çok dikkatli olmalıyız" dedi.

Osmani gazetecilere verdiği demeçte, "Bu, diyaloğu tamamen ortadan kaldırmak için en etkili yöntem olacaktır," dedi. "Bu tür önlemler ... halka karşıdır." dedi.

Kosova Başbakanı Albin Kurti'nin ülkenin kuzeyinde izlediği politikalar, bölgedeki etnik Sırp çoğunluğun geniş ölçüde boykot ettiği bir seçimin ardından polis destekli etnik Arnavut belediye başkanlarının göreve gelmesinin ardından Batılı güçlerle ilişkileri gerdi.