Körfez'de büyük 'normalleşme'

Suudi Arabistan, Kuveyt'in arabuluculuğunda Katar'la 3.5 yıldır süren krizi bitirdi. KİK Zirvesi'nde Prens Selman Katar Emiri'ni kucaklayarak karşıladı. Zirvede ambargoyu bitiren imza atıldı.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Bahreyn’in Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini dondurması ve hava sahalarını Doha’ya kapatmalarıyla başlayan “Körfez krizi”, 3,5 yılın ardından dün resmen sona erdi. Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasır Muhammed es-Sabah, “Suudi Arabistan ile Katar arasındaki kara, deniz ve hava sınırlarının açılması için anlaşmaya varılmasının ardından Körfez ülkeleri ile Katar arasındaki amborgo kaldırılmıştır” dedi. Ülkeler arasında uygulanan hava sahası sınırları da kaldırıldı. Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani de dün 41. Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi’ne katılmak üzere Suudi Arabistan’ın El-Ula kentine indi. Katar Emiri’ni Veliaht Prens Muhammed bin Selman ‘kucaklayarak’ karşıladı.

KUSHNER DE ZİRVEDE

Krizin ardından Katar’a yönelik lojistik ve diplomatik ambargoyu kaldıran anlaşma için imzalar da dün atıldı. Zirvede sonuç bildirgesi de imzalandı. Körfez ülkeleri ile Katar arasında süren krizin çözülmesi için “büyük bir adım” olarak nitelendirilen anlaşmaya zirveye de katılan ABD Başkanı Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner’in ara buluculuk ettiği sanılıyor.