Koordinasyon Türkiye'de... Libya'ya ulaşan ilk ekip AFAD oldu

Libya'da 11 bin kişinin öldüğü sel felaketinde arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bölgeye ulaşan ilk ekip olduklarını belirten AFAD Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen, “Koordinasyon görevini üstlendik” dedi.

Libya'nın doğusunu vuran Daniel fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden oldu. 10 Eylül'de meydana gelen afette şu ana kadar 11 bin 300 kişi hayatını kaybetti, 10 bini aşkın kişi de kayboldu. Türkiye, felaket için ilk yardıma koşan ülkelerden oldu ve Derne'de sahra hastanesi açtı.

Arama kurtarma ekibiyle bölgeye giden AFAD Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen, bölge hakkında şu bilgileri verdi: "Derne Nehri, iki yakasında bulunan mahallelerin tamamını su altında bırakmıştı. Şu anda da arama-kurtarma faaliyetlerine devam ediyoruz. Yurt dışından ilk gelen Türkiye ekibi. Dolayısıyla koordinasyon görevini de üstlenmiş olduk. Buradaki arama-kurtarma faaliyetlerinin yönetim merkezini AFAD olarak Türkiye olarak biz gerçekleştiriyoruz. Diğer ülkelerden gelen meslektaşlarımız da görev almaya başladı. Buradaki basit bir sel değil, deprem görüntüsü var. Bu koşullarda elimizden gelenin en iyisini yapmaya gayret ediyoruz."

SALGIN HASTALIK RİSKİ KORKUTUYOR

Derne Belediye Başkanı Abdulmenam al Gaithi, kentteki ölü sayısının 20 bine ulaşabileceğini söyledi. Gaithi, enkaz altında ve suda bulunan çok sayıda ceset nedeniyle şehrin salgın hastalık riskiyle karşı karşıya olduğunu kaydetti.