Kongre'yi basan grup artık ‘terör örgütü'

ABD'de kanlı Kongre baskınında aktif rol oynayan “Proud Boys” isimli aşırı sağcı grup, terör örgütü ilan edildi.

Yeni Zelanda, ABD'de 6 Ocak'taki Kongre baskınında da rol oynayan aşırı sağcı grup Proud Boys'u terör örgütü olarak tanıdı. Proud Boys, Neonazi The Base grubunun yanı sıra ülkede terör örgütü ilan edilen 20'nci grup oldu.

AŞIRI SAĞCI GRUP

Hükümetin Proud Boys'a ilişkin kararında, grubun ABD Kongre baskınında oynadığı role dikkat çekildi. Proud Boys'un Yeni Zelanda'da aktif bir grup olmadığı bilinse de 2019'da aşırı sağcı terörist Brenton Tarrant tarafından Christchurch kentindeki iki camiye düzenlenen saldırıda 51 Müslüman'ın hayatını kaybetmesi, ülkede bu tarz grupların tehdit oluşturma ihtimalini artırdı.

'KOMPLO' KURMUŞLARDI

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın destekçilerinin 6 Ocak'ta Washington'da düzenlediği gösteri, bazı eylemcilerin Kongre'ye girmesiyle şiddet olaylarına dönüşmüştü. Gösteri sırasında biri polis 5 kişi öldürülmüş ve çok sayıda kişi yaralanmıştı. Proud Boys gibi aşırı sağcı grupların baskında etkin rol aldığı belirtilmişti. Federal savcılar, aşırı sağ Proud Boys grubunun eski üst düzey lideri Henry Enrique Tarrio ve 4 üyesini, "ABD Başkanı Joe Biden'ın 2020 seçim zaferinin Kongre tarafından onaylanmasını engellemek için Washington'da koordineli bir saldırıda komplo kurmakla" suçlamıştı. Proud Boys, şifreli mesajlaşma programlarını kullanarak miting planlarını tartışmakla suçlanmıştı.