1
Görüşme gerçekleşirse, Güney Kore ile ABD ilişkileri bozulabilir
Ancak zirve, Güney Kore’nin Kuzey Kore’yi sık sık eleştiren ve tehdit eden ABD ile ilişkilerinin bozulmasına neden olabilir.
Washington, herhangi bir müzakereden önce Pyongyang’ın nükleer silahlardan vazgeçmesini şart koşarken, Kuzey Kore Lideri Kim Joung-un, ülkesinin artık bir nükleer devlet haline geldiğini dile getiriyor.
Peki 2018 Kış Olimpiyatları iki Kore ülkesi arasındaki ilişkileri düzeltebilecek mi?
Uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Robert Kelly BBC’ye yaptığı açıklamada, sporun iki ülke arasındaki ilişkileri olumlu veya olumsuz etkileyebileceği ihtimalinin düşük olduğunu belirtti.
Uzmanlar ise Güney Kore ve Kuzey Kore’den gelen sporcuların açılış töreninde tek bayrak altında, takım olarak yürüdüğünü işaret ederek, bunun ilişkilerin ilerlemesi anlamına geldiğini ifade etti. Ayrıca uzmanlar tarafından bu olimpiyatlar, iki ülke arasındaki yapıcı ilişkiler için yeni bir başlangıç olarak görülüyor.
1953’ten bu yana bir ilk
Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un’un kız kardeşi Kim Yo-jong, olimpiyatlarda Kuzey Kore heyetine başkanlık etmek için Güney Kore’ye gitti. Bu ziyaret ile Kim Yo-jong, 1953’te Kore Savaşı’nın bitiminden bu yana iktidardaki Kuzey Kore ailesinin Güney Kore’yi ziyaret eden ilk üyesi oldu.
Kim’den Moon’a davet
Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un kız kardeşi ile yaptığı tarihi tokalaşma sonrasında, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Moon’u Pyongyang’da düzenlenecek zirve için ülkesine davet etti.
Moon, bu daveti hemen yanıtlamadı. Eğer bu ziyaret gerçekleşirse Kim’in babası Kim Cong-il ve Güney Kore’nin eski başkanı Kim Dae-jung ve eski Cumhurbaşkanı Roh Moo-hyun’un 2000-2007 yılları arasındaki görüşmelerinden sonra 3. görüşme olacak.
Dünya basını nasıl gördü?
Dünya basını 2018 Kış Olimpiyatları’nı iki Kore ülkesi ilişkilerinde bir atılım olarak gördü.
Muhafazakarlar görüşmeye karşı
Şarku'l Avsat'ın haberine göre Güney Kore’deki liberal medya ise olimpiyat ruhunun kullanılması ve Kuzey Kore ile yapıcı görüşmeler yapılması için bu duruma destekte bulundu. Fakat muhafazakarlar bu konuda pek hevesli değil. Sağcı Güney Koreliler, Pyongyang’ın füze ya da nükleer programlarını durdurma konusunda belirsiz ya da gerçek dışı bir söz vermesi karşılığında, Güney Kore ve ABD arasındaki ortak askeri tatbikatların durdurulmasını talep etmesinden korktuklarını dile getirerek, Pyongyang ile görüşmelere karşı çıktı.
Uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Robert Kelly’e göre bu davet, Kuzey Kore’nin, Güney Kore ile olan ilişkisini güçlendirmek, diğer ülkelere karşı imajını iyileştirmek ve yapıcı diyaloğa hazır olduğunu göstermek amacıyla yapılmış olabilir.
“Güney ve Kuzey Kore arasındaki gergin ilişkiler devam edecek”
Kelly, olimpiyatların Güney Kore’nin Kuzey Kore için taviz vermesine neden olacağına dair bir düşüncesinin olmadığını belirterek, Güney ve Kuzey Kore arasındaki gergin ilişkilerin devam edeceğini ifade etti.
1953 yılında ateşkesin imzalanması sonrası iki ülke arasında birçok kez resmi bir barış anlaşması imzalanması için görüşmeler yapıldı. Ancak bu görüşmeler iki taraf arasındaki gerilimin artmasıyla son buldu.