Kırgızistan-Kazakistan arasında su sorunu: Su akışı durduruldu

Kırgızistan'da bulunan Kirov Barajı'ndan Kazakistan'a akan su durduruldu. Kırgızistan'ın bu kararı almasında etkin olan konu ise suyun kritik seviyeye düşmesi.

Kırgızistan Tarım Bakanlığı Basın Merkezi tarafından yapılan açıklamada, Kırgızistan ile Kazakistan arasında imzalanan su dağıtım programı ve protokolüne göre su temininin gerçekleştirildiği belirtildi.

AA'nın haberine göre, bu şekilde, Kazakistan'a karşı üstlenilen tüm su temini yükümlülüklerinin yerine getirildiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, Kirov Barajı'nda 550 milyon metreküp su tutma kapasitesi olduğu ve bugün itibarıyla 14 milyon 500 bin metreküp suyun ölçüldüğü aktarıldı.

Bu su hacminin, geçen yıla göre 92,1 milyon metreküp daha düşük olduğu vurgulandı. Barajın saniyede 0,7 metreküp su alabildiği ve su akışında herhangi bir artış gözlenmediği bilgisi paylaşıldı.

Öte yandan, Kırgızistan Tarım Bakanlığı'na bağlı Sulama Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ulan Çortombayev, sosyal medya hesabından Kirov Barajı'nın su seviyesinin düştüğünü gösteren bir fotoğraf paylaştı.

Çortombayev, Kirov Barajı'ndaki su seviyesinin uydu görüntüleri üzerinden açıkça görülebildiğini belirterek, barajda kalan suyun balıkların hayatta kalması için kullanıldığını dile getirdi.