Kimya Nobelleri uzun ömürlü pilin mucitlerine

Bu yılki Nobel Kimya Ödülü, uzun süre giden lityum-iyon pilleri geliştirme alanındaki çalışmaları ile üç bilim insanına; John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham ve Akira Yoshino’ya verildi.

2019 Nobel Kimya Ödülü, Lityum iyon pillerin gelişimine bulundukları katkılardan ötürü bilim insanları John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham ve Akira Yoshino’ya verildi. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nden yapılan açıklamada, “Hafif, şarj edilebilirdir ve güçlü olan lityum-iyon pilleri telefon, bilgisayar ve elektrikli araçlar gibi birçok farklı aletlerde kullanılıyor. Güneş ve rüzgardan elde edilen enerjiyi stoklayan bu piller fosil enerjiden arınmış bir topluma kapı açtı” ifadesine yer verildi. 96 yaşındaki Prof. Goodenough, Nobel Ödülü’ne layık görülen en yaşlı bilim insanı oldu. Ödülü alan uzmanla 9 milyon İsveç Kronu (5.2 milyon TL) para ödülünü de paylaşacak.

Cep telefonlarından dizüstü bilgisayarlara ve elektrikli araçlara kadar her şeyde kullanılan lityum-iyon bataryaları teknoloji dünyası için devrim niteliği taşıyor. Lityum iyon piller 1970 yılında kimyager Whittingham tarafından keşfedildi. Goodenough lityum iyon pillerin gücünü iki katına çıkartarak çok daha güçlü ve kullanışlı piller üretti. Yoshino ise lityum bataryaları daha güvenli hale getirdi.

ÖDÜLÜ ALAN EN YAŞLI İNSAN OLDU

96 yaşındaki Prof. Goodenough, Nobel Ödülü’ne layık görülen en yaşlı bilim insanı oldu. 5.2 milyon TL’lik ödül üçe bölünecek.