Kıbrıs görüşmelerinde kriz! Rum lider kapıyı vurarak salonu terk etti!

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum liderin görüşmelerde ''kapıyı sert bir şekilde vurup çıkması''yla ilgili olarak, ''Çekip gittikleri kapıyı yeniden açmak kendi ellerindedir.'' dedi

1

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis bugün yeniden bir araya geldi.

Görüşme ara bölgede BM tesislerinde yapıldı. Liderlerin bugünkü görüşmede, Rum Meclisi’nin Enosis plebisitinin okullarda anılması kararını ele aldılar. 

 
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı görüşme sonrası Cumhurbaşkanlığına dönüşünde yaptığı açıklamada, Rum Lider Anastasiadis’e, Rum Meclisi’nin Enosis plebisitinin okullarda anılması kararının yarattığı sıkıntıyı, talihsizliği izah etmeye çalıştıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum Liderin kendilerini dinlemek yerine 5 sayfalık bir metin ile toplantıya geldiğini, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin konuyu toparlayan bir konuşma yaparken Rum Liderin Anastasidis’in öfkeyle “Söyleyecek Bir Şeyim yok” diyerek toplantıyı terk ettiğini söyledi. 

YENİDEN AÇMAK KENDİ ELLERİNDE

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum liderin görüşmelerde "kapıyı sert bir şekilde vurup çıkması"yla ilgili olarak, "Çekip gittikleri kapıyı yeniden açmak kendi ellerindedir." dedi.

BİZ MASAYI TERKETMEDİK

Cumhurbaşkanı Akıncı görüşmeden sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Anastasiadis'in "Akıncı'nın masayı terk ettiği" yorumlarının gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak, "Toplantıya yönelik yapılmış bu saygısızlığı bizim kabul etmemiz mümkün değildir. Herkesin tavırlarına dikkat etmesi gerekir. Bu çok açık ve nettir. Süreci daha iyiye taşımak Rum liderliğinin elindeyken bugün bunun tersiyle karşılaştık. Biz müzakere sürecini terk etmedik. Biz gerçekten çözüm isteyen tarafız. Ancak müzakerelerin de bir adabı vardır. Buna herkesin riayet etmesi gerekir. Kendi elleriyle yaratıkları bu durumu yine kendi elleriyle düzelttiklerinde kapı açıktır. Çekip gittikleri kapıyı yeniden açmak kendi ellerindedir. Ben öyle inanıyorum ki Kıbrıs'ın her iki tarafında da gerçek anlamda çözüm arayan insanlar, Rum liderliğinden bunu beklemektedir. Yaratılmış olan bu yanlışı düzeltmelerini beklemektedir. Bizim de beklentimiz budur." diye konuştu (DHA/AA)