Kerkük'te neler oluyor?.. Türkmenler ne yapıyor?..

Barzani'nin Kuzey Irak'taki bağımsızlık referandumuna dahil ettiği Türkmen kendi Kerkük'te neler oluyor? Barzani referandumu nedeniyle Kerkük'te birçok Türkmen Bağdat'a gitmiş. Evlerinde stok yapan Türkmenler toplu halde kalmaya özen gösteriyor.

Kerkük'ün siyasi statüsünün ne olacağı, kimin tarafından yönetilmesi gerektiği, on yıllardır devam eden bir sorun. Ancak Kürt yönetiminin DEAŞ'ın 2014'taki bölgeye saldırısı sonrası burada denetim kurması ardından bu yıl Kerkük İl Meclisi'ne IKBY bayrağı asılması ve son olarak bağımsızlık referandumunun burada da yapılacağının duyurulması, Kerkük'le ilgili tartışmaları çok daha önemli bir yere taşımış durumda. 

1926 Ankara antlaşması tam metni! Türkiye, Musul ve Kerkük'e girebilir mi-TIKLA ÖĞREN

EVLERDE STOK YAPILDI, TOPLU KALINIYOR'

Türkmen gazeteci Özdemir Hürmüzlü, son haftalarda yüzlerce Türkmen ailenin geçici olarak Bağdat'a gittiğini, bazılarının tanıdıklarının yanına yerleştiğini, bazılarının geçici ev kiraladığını anlatıyor. Kentteki bazı ise aileler topluca aynı evde yaşamaya başlamış. Kendisinin de şu anda normalde yaşadığı evinde değil, diğer aile üyeleriyle birlikte topluca kaldığını belirtiyor. Hürmüzcü'nün aktardığına göre Türkmenler arasında eve erzak stoklamak da çok yaygın. Hatta bu, kentteki fiyatları da artırmış. Hürmüzcü, Türkmenlerin silahlı bir güçlerinin olmadığını, bu yüzden olası bir karışıklık durumunda en fazla Türkmenlerin zarar göreceğini düşündüğünü söylüyor.

BOZKURT İŞARETLİ FOTOĞRAF

1990'lı yıllarda Türkiye'nin desteğiyle kurulan, Irak Türkmen Cephesi'nin Genel Merkezi önünde,  silahlı görevlilerinin aldığı yoğun güvenlik önlemleri var. Silahlı korumaların yüzleri kapalı. Kendilerinin fotoğrafını çekerken çoğu, ülkücü kesime ait olan bozkurt işaretini yapıyor.

SALİHİ: ERTELENMİŞ BİR İÇSAVAŞ VAR

ITC Başkanı Erşad Salihi son derece kızgın ve gergin. Referandum sürecinde var olduklarını ve korkmadıklarını göstermek için özellikle Bağdat'ta değil Kerkük'te bulunacağını söylüyor. Salihi sürecin böyle giderse bir iç savaşa evrilebileceğini belirtiyor: "İç savaşa yol açar. Biz aklı selimle insanlarımızı sükunete çağırıyoruz ama sürekli üzerimize geliyorlar. Onlar iç savaşı çıkartmak istiyorlar. Biz buna fırsat vermiyoruz. Geçen gece yüz tane silahlı kişiyi, Erbil'den getirip Kerkük'e soktular. Gece saat dokuzdan sonra Kerkük'ün sokaklarını dolaşıp insanlara dokunmaya başladılar. Biz de tabanımıza sakinleşin dedik". "Bunları yapan sizce kim?" diye sorunca "En çok KDP'nin yanlısı olan teşkilatlardır. Çünkü KYB'nin içinde bir ret var. Bir de Vali'nin kendisine ait olan yasa dışı silahlı kişileri var" 

IRAK BÖLÜNÜRSE TÜRKMENELİ BÖLGESİ PARAMPARÇA OLUR

Milliyetçi Türkmen Hak Partisi Genel Başkanı Yardımcısı Sami Kolsuz diğer Türkmen partilerinden farklarını anlatırken, "Biz Irak politikası içindeki bir milliyetçi partiyiz. Biz Türkmen haklarını Irak'tan, Irak anayasası içinde istiyoruz. Türkmenler kendi bölgelerini kendi yönetsin istiyoruz" diyor. Partinin Haşdi Şabi içinde yer alan 16. Türkmen Tugayı'nda da bir silahlı birimi bulunuyor. Kolsuz, referanduma karşı çıkış nedenlerinden bazılarını şöyle anlatıyor: "Birincisi, sayımız düşük olsa da biz kendimizi hâlâ Irak'ın sahibi olarak görüyoruz. Irak bizimdir diye düşünüyoruz. İkincisi, Irak haritasına bakarsak, Allah göstermesin Irak bölünürse üç parça var. Sünni, Şii ve Kürt bölgesi... Bu durumda bizim Türkmeneli bölgesi paramparça olur. Irak'ın parçalanması Kerkük'ü bitirir."