Kediler karanlıkta iletişim kurmak için parlıyor olabilir

Royal Society Open Science dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmaya göre, bilim insanları evcil kedigillerin UV ışığı altında kendilerini aydınlatan floresan özelliklere sahip olduğu keşfedilen 125 türden biri olduğunu buldu.

Aksam.com.tr

Avustralya'daki uzmanlar, bir UV ışığı açıldığında kaç tanesinin karanlıkta parladığını bulmak için bir müzenin memeli hayvan koleksiyonunu inceledi ve 125 türün bunu yapabildiğini buldu.

UV ışığı altında parladığı tespit edilen memeliler arasında yarasalar, ornitorenkler, koalalar, kutup ayıları, zebralar, yunuslar ve insanlar bulunuyor.

"Floresan miktarı ve yeri türler arasında farklılık gösterse de, hepsi bir çeşit belirgin floresan sergilemiştir. Floresan alanlar arasında beyaz ve açık renkli kürkler, tüyler, bıyıklar, pençeler, dişler ve bazı çıplak deriler yer aldı" dedi.

Karanlıkta parlama yeteneği geçmişte çok sayıda hayvanda görüldü ancak bunun ne kadar yaygın olduğu bilinmemekte.

Parlamaları iletişim kurmalarına yarıyor olabilir

Floresan özelliklerin rolü hala bilinmemektedir ancak aynı türden hayvanların iletişim kurmasına yardımcı olması muhtemel.

Çalışmanın yazarları şunları söyledi: "Floresan en yaygın ve en yoğun olarak gece yaşayan türler ile karasal, ağaçlık ve fosil alışkanlıkları olan türler arasında görüldü ve vücutlarının daha büyük bir kısmı daha floresandı.

"Floresansın memeliler için belirli bir biyolojik rolü olup olmadığı belirsizliğini korumaktadır. Pigmentsiz kürk ve derinin her yerde bulunan bir özelliği gibi görünen floresan, bu alanların daha parlak görünmesini sağlayarak özellikle gece yaşayan türler için görsel sinyali artırma işlevi görüyor olabilir."