Kazan'da liderler buluşması! Erdoğan da zirveye davetli

‘Adil küresel kalkınma' temalı BRICS Liderler Zirvesi yarın Kazan'da başlayacak. Başkan Erdoğan'ın da katılacağı zirvede Türkiye'nin üyelik süreci ele alınacak.

Rusya'ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da 22-24 Ekim tarihlerinde 16. BRICS Zirvesi düzenlenecek. 'Adil küresel kalkınma ve güvenlik için çok taraflılığın güçlendirilmesi' sloganı ile yapılacak zirvede, birliğin genişlemesi konusunun yanı sıra finans, teknoloji ve gıda ticareti gibi başlıkların da gündem maddeleri arasında yer alması bekleniyor.

ERDOĞAN İKİNCİ KEZ ZİRVEDE

BRICS Zirvesi'ne Başkan Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. Erdoğan'ın, zirve kapsamında Rusya lideri Vladimir Putin ile ikili görüşme yapması da öngörülüyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da, geçen hafta bir araya geldiği Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Erdoğan'ın Kazan ziyaretine ilişkin son hazırlıkları ele aldı. Başkan Erdoğan, 2018'de Güney Afrika'da gerçekleştirilen 10. BRICS Zirvesi'nde İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı' sıfatıyla özel olarak katılım göstermişti.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, zirvede 32 ülkenin temsil edilmesi, 24 ülkenin de devlet lideri düzeyinde katılım göstermesi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de zirvede yer alması bekleniyor.

YENİ ÜYELİKLER GÖRÜŞÜLECEK

Genişlemenin ele alınacağı zirvenin diğer gündem maddeleri arasında finans, teknoloji ve gıda ticareti gibi başlıkların da öne çıkacağı belirtiliyor. Zirveye ilişkin açıklamalarda bulunan Putin, BRICS'e 34 ülkenin üye olmak istediğini belirterek, "Kapılarımız açık, kimseyi engellemiyoruz" mesajını vermişti.

YENİ FİNANS SİSTEMİ ÖNERİSİ

Bu arada Reuters haber ajansı, Rusya'nın BRICS Zirvesi'nde diğer üye ülkelere yeni bir uluslararası finans sistemi önerisi sunacağını bildirdi. Haber ajansı, sistemin Batı yaptırımlarına karşı bağışık olduğuna ve uluslararası borsalarda ve işlemlerde ABD dolarının hakimiyetine son verebileceğine inanıldığını söyledi. Rapora göre, yeni ödeme platformu blockchain teknolojisine dayanıyor ve katılımcı ülkelerin ulusal para birimleriyle desteklenen dijital token'lar kullanıyor. Bu format, bu tür para birimlerinin dolar işlemlerine olan yaygın ihtiyaç olmadan kolayca ve güvenli bir şekilde değiştirilmesine olanak tanıyacak. Yeni platformun ayrıca BRICS ülkelerinin merkez bankaları aracılığıyla birbirine bağlı ticari bankalardan oluşan bir ağa dayanacağı belirtiliyor. Önerinin üye ülkeleri, ortak bir derecelendirme metodolojisi oluşturmaya teşvik ettiği, ancak ortak bir derecelendirme kuruluşu oluşturulmasının söz konusu olmadığı kaydedildi.

NÜFUSUN YÜZDE 45'İNE SAHİP

2009'da Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika tarafından kurulan BRICS, Mısır, Etiyopya, İran ve BAE'nin de katılmasıyla 9 üyeye sahip. Üye ülkeler dünya nüfusunun yüzde 45'ine, dünya yüzölçümünün yüzde 30'una, dünya mal ticaretinin yüzde 25'ine sahip.