Kazakistan'da çiftçiler Cumhurbaşkanı'ndan yardım istiyor

Kazakistan'da bu yıl sıcak bir yaz ve ardından uzun süren yağmurlar birleşince büyük miktarda mahsul mahvoldu.

Aksam.com.tr

Kazakistan'daki çiftçiler, aşırı sıcakların tahıl mahsulünü ciddi ölçüde azalttığı zorlu bir yaz mevsiminin ardından Cumhurbaşkanı'ndan acil yardım talep ediyor.

Aksam.com.tr'nin Eurasia'dan çevirdiği habere göre, son birkaç ayın kavurucu koşullarına ek olarak, buğday yetiştiricileri şimdi bambaşka bir sorunla karşı karşıya.

Yerel basında bu hafta başında yer alan haberlere göre, erken olgunlaşan buğdaylar bozulmaya başladı ancak kuzey bölgelerdeki tarlalarda uzun süren yağışlar nedeniyle etkili bir şekilde hasat edilemiyor.

"Yaz aylarında ekinler aşırı güneş aktivitesine maruz kaldı. Sonuç olarak, neredeyse tüm bölgelerdeki verim sadece geçen yılın değil, aynı zamanda uzun vadeli ortalamanın da gerisinde kaldı" diyen bir grup çiftçi, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'e hitaben bir çağrı kaleme aldı.

Resmi rakamlar da bu iddiaları destekliyor. Tarım Bakanlığı, Kazakistan'ın kuzeyindeki bölgelerdeki çiftçilerin mahsullerinin ortalama yüzde 23'ünü hasat ettiklerini söyledi. Geri kalan kısmın büyük bir kısmının ise telef olma ihtimalinin yüksek olduğu belirtildi.

Kostanay bölgesindeki Tarım Üreticileri Birliği, yağmurların bu yılki mahsulün yaklaşık yüzde 20'sine zarar verdiğini ve hayvan yemi olarak bile kullanılamaz hale getirdiğini söylüyor.

Bir başka lobi kuruluşu olan Tarla Üreticileri Birliği'nin başkanı Viktor Aslanov'un Bes.media'ya verdiği demeçte, "Her gün[zararın boyutuna]yüzde 3 daha ekleyebilirsiniz," dediği aktarılıyor.

Bunun birçokları için sonucu potansiyel iflastır. Çiftçiler Tokayev'e yaptıkları çağrıda, kredi geri ödemelerinin bir yıl ertelenmesi ve hükümetin tahıl alımları için belirlediği sabit fiyatın piyasa fiyatlarının üzerinde olması için araya girmesini rica ettiler. Ayrıca, başta Rusya'dan ucuz tarım ürünleri ithalatının yasaklanması olmak üzere korumacı önlemler alınmasını istiyorlar.

Hasat kaybı çiftçiler için olası bir mali felaket anlamına gelirken, gıda güvenliğinin bir sorun olmadığı söyleniyor. Halihazırda hasat edilen tahıl miktarı ve devlete ait bir tahıl tedarik ve işleme şirketi olan Food Corporation tarafından rezervde tutulan 1.3 milyon ton tahıl, iç ihtiyaçlar için yeterli olmalı ve hatta ihracata izin vermelidir.