Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev açıkladı! KGAÖ Barış Gücü ülkeden çıkıyor

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ''KGAÖ Barış Gücü iki gün sonra aşamalı şekilde Kazakistan'dan çıkmaya başlayacak, çekilme süreci en fazla 10 gün olacak.'' açıklamasında bulundu

AA

Kazakistan'da sular durulmaya başladı. Ülkede yerel güçler ve Barış güçlerinin de yardımıyla düzen sağlanmaya başladı. Almata'da olaylar kontol altına alınmaya başladı.

9 BİN KİŞİ GÖZALTINDA

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, video konferans yöntemiyle hükümete ve kamuya seslenerek "KGAÖ Barış Gücü iki gün sonra aşamalı şekilde Kazakistan'dan çıkmaya başlayacak, çekilme süreci en fazla 10 gün olacak." sözlerine yer verdi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada da Kazak güvenlik güçlerinin huzursuzluk nedeniyle 9 bin 900 kişiyi gözaltına alındığı ifade edildi.

YENİ BAŞBAKAN SEÇİLDİ

Alikhan Smailov, Kazakistan'ın başbakanı oldu. Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, dün akşam Smailov'u devlet televizyonunda canlı yayın esnasında aday olarak göstererek hızlı bir oylamaya tabi tuttu. 49 yaşındaki yeni başbakan, Tokayev'in geçen hafta meydana gelen protestolarından önce görevden aldığı Kabine'de birinci başbakan yardımcısı olarak görev yapıyordu.

İLK KONUŞMASINDA TEŞEKKÜR ETTİ

Smailov, oylamanın ardından başbakan olarak yaptığı ilk konuşmada, böyle bir zamanda kendisine güvenen Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'e ve milletvekillerine teşekkür etti. Öncelikli görevinin ülkede makroekonomik istikrarı sağlamak ve enflasyonu düşürmek olduğunu belirten Smailov, "Vatandaşların tüm yasal talepleri kayda alınacak ve uygulanacak." dedi.