Katliamın suçunu birbirlerine attılar

Kabil'de ABD'nin düzenlediği hava saldırısında öldürülen 10 sivilin suçunu kurumlar birbirine attı. Pentagon alınan acil istihbarat üzerine saldırıyı onayladıklarını, CIA ise sivil uyarısı yaptıklarını savundu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Kenneth McKenzie, aynı aileden 7'si çocuk 10 sivilin hayatını kaybettiği Afganistan'ın başkenti Kabil'deki saldırıyı alınan acil istihbarat üzerine gerçekleştirdiklerini iddia ederken, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ise saldırıdan hemen önce saldırı alanında sivillerin bulunduğu konusunda orduyu uyardıklarını ileri sürdü. CNN'e konuşan CIA'ya yakın kaynaklar, 29 Ağustos'ta beyaz Toyota marka bir araca Hellfire füzesi fırlatılmadan hemen önce ABD ordusunun siviller konusunda uyarıldığını ileri sürdü. CIA'in sivillerin saldırı alanında ve araçta çocukların bulunduğunu acil koduyla orduya gönderdiğini belirten kaynaklar, ordunun istihbarata geri dönüş yapıp yapmadığını bilmediklerini kaydetti.

29 Ağustos'ta düzenlenen saldırıda aynı aileden 7'si çocuk 10 Afgan sivil hayatını kaybetmiş, Pentagon 'derin üzüntüleri'ni bildirmişti.

TOYOTALAR KARIŞTI

McKenzie ise saldırıdan 48 saat önce hassas bir istihbarat aldıklarını ve bahsi geçen evde DEAŞ planlayıcılarının bulunduğu, aynı alana çıkan patlayıcılarla ve havaalanına roketlerle saldırı düzenlenebileceği bilgisi verildiğini ifade etmişti. Özellikle de saldırıdan 36 saat önce 60 farklı yerden saldırı istihbaratı aldıklarını belirten McKenzie, bu istihbarat bilgilerinde en fazla tekrar eden parçanın ise DEAŞ-H terör örgütünün beyaz bir Toyota Corolla araç kullanacağı olduğunu dile getirmişti.