Katliam sırasında mesaj atıp aradı

Orlando’da eşcinsellerin gittiği gece kulübünde 49 kişiyi öldüren, Ömer Metin’in, olay sırasında eşine mesaj çektiği ve Facebook’tan ‘Pulse Orlando’ diye arama yaptığı ortaya çıktı. 

Emre ÖZTÜRK

12 Haziran’da yerel saatle gece 04.00 sularında, yani saldırıya başladıktan yaklaşık iki saat sonra, Metin’in karısı Nur Zahir Salman’a mesaj çektiği ve ‘haberleri görüp görmediğini’ sorguda öğrenildi. 

FACEBOOK’TA ARAMA YAPMIŞ 

İki saat boyunca kulüptekileri rehin alan Metin’in bu esnada Facebook’tan, saldırının sosyal medyada konuşulup konuşulmadığını kontrol ettiği ve defalarca ‘Pulse Orlando’ ve ‘shooting’ kelimelerini arattığı görüldü. Mesajlaşma sırasında eşinin de Metin’e ‘seni seviyorum’ dediği ve birkaç kez aradığı ancak cevap 

alamadığı kaydedildi. 

TERÖRE KARŞI BİRLİK ÇAĞRISI

ABD Başkanı Barack Obama, Pulse gece kulübündeki saldırıda hayatını kaybedenleri anmak için Orlando’da yaptığı açıklamada  bireysel silahlanmaya dikkat çekti ve “harekete geçmezsek daha fazla katliama tanık olmaya devam edeceğiz çünkü buna izin vermeyi biz seçmiş olacağız” dedi.  Teröre karşı birlikte hareket edilmesi çağrısı yapan Obama, “Bizi terörize etmek isteyen katilleri durdurmalıyız” dedi.

FBI ‘kırmızı alarmı’ saldırıda göremedi 

Terör ve rehine kurtarma uzmanı eski FBI ajanı Dr. P. George Hayden, Orlando katliamcısı Ömer Metin’in verdiği ‘kırmızı alarmı’ FBI birimleri görmediğini söyledi. Hayden, konuyu AKŞAM’a değerlendirdi. Hayden’e göre saldırıda örgüt ihtimali de zayıf.  Hayden FBI’in ilk etapta sert tepkiler vereceğini, terörle mücadelede yeni ve kapsamlı bir master plan uygulamaya sokacağını ve ABD’de devam eden Başkanlık seçimlerini beklemede Adalet Bakanlığı’na bu planın uygulanması için baskı kuracağını düşündüğünü ifade etti.  

GECE YARISI BASKINI

Afgan kökenli ABD vatandaşı Ömer Metin’in geçtiğimiz hafta sonu eşcinsellerin gittiği “Pulse” isimli gece kulübünü otomatik silahlarla basarak 49 kişiyi öldürmüş 50 kişiyi de yaralamıştı.