Katliam kabinesinde yumruklu kavga

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile Savaş Kabinesi üyesi ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot arasında tartışma çıktı. Eisenkot, ‘asker kaçağı' dediği Ben-Gvir'e yumruk savurdu.

İsrail Kabinesi'nde aylar önce başlayan gerginlik giderek tırmanıyor. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile Başbakan Binyamin Netanyahu'nun tartışmasından sonra Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile Savaş Kabinesi üyesi ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot kavga etti.

'STRATEJİK KARAR ALINMADI'

İsrail'in Walla haber sitesinde yer alan habere göre, Güvenlik Kabinesi toplantısında Eisenkot, Gazze'ye karşı yürütülen saldırılarda hükümeti "stratejik karar almamakla" suçladı. Hükümetin gerekli adımları atması konusunda öneriler sunan Eisenkot'un sözlerini kesen Ben-Gvir ise "Sizi yeterince dinledik General" dedi.

'ASKER KACAĞI BEN-GVİR'

Ben-Gvir'e "Sözlerimi kesmeyi bırak" şeklinde tepki gösteren Eisenkot da "Terliklerini çıkar" ifadesiyle Tevrat'tan alıntı yaparak Ben-Gvir'e "sınırlarını aşmaması" uyarısında bulundu. Toplantı sırasında, Eisenkot'un zorunlu askerlik hizmetine alınmayan Ben-Gvir'e "asker kaçağı" diyerek yumruk savurduğu da aktarıldı.

GALANT'A İSTİFA ÇAĞRISI

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, 15 Mayıs'ta Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında, Gazze'de Hamas'a alternatif bir yönetim bulma yönünde çalışmanın gerekli olduğunu söylediklerini ancak herhangi bir karşılık alamadıklarını belirtmişti. Gallant'a sert bir tepki veren Netanyahu, Hamas'ın ortadan kaldırılması hedefinin "amasız fakatsız" kovalanması gerektiğini dile getirmişti. Aşırı sağcı kabine üyeleri de savunma bakanının istifasını talep etmişti.

BEN-GVIR HALKINI TEHDİT ETTİ

Gazze'de 7 Ekim'den bu yana 35 bin 386 kişiyi katleden İsrail'de, aylardır İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için hükümete yönelik protestolar devam ediyor. Son olarak Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, rehine takası için eylem yapan İsrailli halkı tarafından büyük tepki ile karşılandı. Eylemciler, Ben-Gvir'e saldırmak istedi. Korumaları Ben- Gvir'i bölgeden uzaklaştırmaya çalıştı. O esnada Ben-Gvir İsrailli yerleşimcilere karşı belinden çıkardığı silahı çekip tehdit etti.