Katliam iskelesi suya düştü

İsrail'in 4 rehine için 280 sivili katlettiği operasyonda kullandığı ABD'nin ‘yüzer iskelesi' olumsuz hava koşulları gerekçe gösterilerek söküldü. 1.5 ayda 12 gün faaliyette kalan iskeleden Gazze'ye ulaşan insani yardımlar da askıya alındı.

İsrail güçleri, 8 Haziran'da 4 İsrailli rehineyi kurtarmak için Nuseyrat Mülteci Kampı'na saldırı düzenlemiş 64'ü çocuk 280 Filistinliyi katletmişti. Kanlı rehine kurtarma operasyonunda ABD'nin insani yardım ulaştırmak için kurduğu yüzer iskelenin kullanıldığı ortaya çıkmıştı. Operasyonun geçici limandan çıkan bir yardım kamyonuyla gerçekleştirildiği belirlenmişti.

'OLUMSUZ HAVA' BAHANESİ

ABD'nin 320 milyon dolar harcayarak 17 Mayıs'ta faaliyete geçirdiği iskele zaman zaman hasara uğradı. 1.5 aylık ömründe 12 gün faaliyette kalan yüzer iskele iki kez tamirat için İsrail işgalindeki Aşdod Limanı'na çekilmişti. ABD Savunma Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, dün Akdeniz'deki olumsuz hava koşulları nedeniyle geçici yüzer limanın zarar görmemesi için tekrar sökülerek Aşdod Limanı'na alındığını açıkladı.

YARDIMLAR ULAŞTIRILAMIYOR

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın bugüne kadar Gazze tarafında 4 bin 500 ton insani yardım malzemesi indirdiğini dile getiren Singh, yardımların Gazzelilere ulaştırılamadığı için depolama alanının da dolma noktasına geldiğini söyledi. Bir gazetecinin "Bu durumda iskele yeniden kurulsa bile bir işe yaramayacak gibi görünüyor" değerlendirmesine cevap veren Singh, yardımların Gazzelilere ulaştırılması için uluslararası kuruluşlarla iletişim halinde olduklarını söyledi.

'GAZZE HALKINA KÖTÜLÜK GETİRDİ'

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Genel Müdürü İsmail es-Sevabite konuyla ilgili şu açıklamada bulundu; "Yüzer iskele bir yalandan, düş satmaktan ve ABD'nin niyetini ifşa eden bir komplodan ibarettir. Bazıları bu iskelenin, aç bırakma siyasetinin sona ermesinde önemli bir rol oynayacağını sandı ancak artan kıtlık ve açlık bu iskelenin Gazze halkına kötülükten başka bir şey getirmediğini ve halkın ihtiyacının yüzde 1'ini bile karşılamadığını gösterdi. Söz konusu iskele ABD'nin de onayı ve bilgisi dahilinde 280 kişinin katledilmesinde kullanıldı."