AKŞAM GAZETESİ
Katil İsrail, İran'a yönelik alçakça saldırılarını sürdürürken, ABD Başkanı Donald Trump'ın bir yandan 'müzakere' mesajı vermesi diğer yandan İran dini lideri Hamaney'e ölüm tehditlerine varan açıklamalarının altında yatan nedenlerden biri de belli oldu.
DURUMUN FARKINDALAR
ABD merkezli Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, İsrail'in İran'dan gelen balistik füzelerini durdurmak için kullandığı Arrow hava savunma sistemindeki füzelerin tükenmek üzere olduğunu belirtti. WSJ'nin konu hakkında bilgi sahibi ABD'li bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, yetkili ABD'nin bu durumun farkında olduğunu ve bu nedenle İsrail'in savunmasını karadan, denizden ve havadan gelecek saldırılara karşı güçlendirmeye yönelik adımlar attığını söyledi.
AMERİKA'NIN İKMALİ ŞART
Washington Post'a konuşan bir kaynak ise, Amerika'nın ikmal yapılmaması ya da ABD güçlerinin daha fazla müdahil olmaması durumunda, İran'ın saldırı temposunu sabit tutması halinde, İsrail'in füze savunmasını 10 ya da 12 gün daha sürdürebileceğini öngördüklerini söyledi. Kaynak, bu haftanın sonlarına doğru İsrail sistemlerinin savunma mühimmatlarını paylaştırma ihtiyacı nedeniyle füzelerin yalnızca daha küçük bir bölümünü engelleyebileceğini belirtti. İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan kaynak, "Önlemek istediklerini seçmeleri gerekecek. Sistem şimdiden bunalmış durumda" dedi.
ORDU YORUM YAPMADI
Arrow önleyicilerini üreten Israel Aerospace Industries şirketi yorum taleplerine yanıt vermedi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise şu açıklamayı yaptı: "IDF her türlü senaryoyla başa çıkmaya hazır ve nazırdır. Ne yazık ki mühimmatlarla ilgili konularda yorum yapamıyoruz."
ABD, Tel Aviv'deki büyükelçilik persone- linin tamamını tahliye etti. ABD'nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee de, İsrail'i terk etmek isteyen ABD vatandaşları için tahliye çalışmalarının sürdüğünü belirtti.BİR GECENİN MALİYETİ 287 MİLYON DOLAR
İran'ın balistik füzelerle bir gecede yaptığı misillemeye karşı İsrail'in savunma maliyeti ortaya çıktı. Haaretz gazetesinin haberine göre İran'dan atılan 10-12 balistik füzeye hava savunma sistemiyle müdahalenin maliyetinin 287 milyon doları bulduğu belirtildi. Demir Kubbe'nin atılan bir roket veya füzeyi engellemesinin maliyetinin yaklaşık 30 bin dolar, Davut Sapanı'nın yaklaşık 700 bin dolar, Arrow 2 ve Arrow 3 hava savunma sistemlerinin ise sırasıyla yaklaşık 1,5 milyon dolar ve 2 milyon dolar olduğu belirtildi.
Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği, bölgedeki gerginlikler nedeniy- le uçuşların kesintiye uğra- ması neticesinde, Türkiye'den Suriye'ye hava yoluyla seyahat etmiş Türk, Suriye veya üçüncü ülke vatandaşı kişilerin kara sınır kapılarından Türkiye'ye giriş yapabileceklerini açıkladı.
25 FÜZEYLE MİSİLLEME
İsrail'in İran saldırıyla başlayan, karşılıklı misillemelerle devam ediyor. İran gece İsrail'in kuzey ve orta bölgesine yeni bir füze saldırısı gerçekleştirdi. Ülkenin kuzeyinde ve merkezinde alarmların devreye girmesinin ardından İsrail hava savunma sistemleri, İran'dan iki dalgada atılan 25 civarında füzeyi engellemeye çalıştı. İsrail'e ilk dalgada 15 civarında, ikincisinde 10 füze fırlatıldı. İran füzelerinden bazılarının hedefi başkent Tel Aviv oldu. İsrail'in Kanal 12 televizyonu, füzenin isabet etmesinden kaynaklı bir binada hasar olduğu, kuzey bölgesinde ise bir binaya şarapnel isabet ettiğini duyudu. İsrail ise, İran'da santrifüj üretim tesisleri ve silah tesisleri de dahil 40 tesisi vurdu.
ABD SALDIRIRSA TAHRAN HÜRMÜZ'E MAYIN DÖŞER
İsrail ve İran arasında yaşanan gerilim, dünya petrolünün üçte birinin geçtiği Hürmüz Boğazı'nın kapanması senaryolarını konuşurken, ABD'den dikkat çeken bir iddia geldi. New York Times gazetesine konuşan ve adı açıklanmayan ABD'li yetkili, Amerika'nın, İran'ın nükleer tesislerine yönelik olası bir saldırısı halinde, İran'ın Hürmüz Boğazı'nı mayınlamaya başlayacağını düşündüklerini belirtti. Haberde, Yemen'deki İran destekli Husilerin Kızıldeniz'deki gemilere ve bölgedeki bazı ABD üslerine saldırmaya başlamasının da beklendiği kaydedildi.
GÜVENLİK BAKANINDAN İRAN İTİRAFI
İsrail'de, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir ile eski Savunma Bakanı Amir Bar-Lev kameralar önünde birbirine girdi. Bar-Lev'in, Gvir'e "İran'ı neden kışkırttın?" diye tepki gösterdi. Gvir, "İran'ın füze yeteneklerinin gücünün farkında değildik" itirafından bulundu.
AKARYAKIT KAVGASI
İran'ın füzeli saldırısında Hayfa kentinde bulunan petrol rafinerisi, büyük hasar aldı. Rafineri ve bağlı şirketlerin tüm tesislerinin faaliyetleri durduruldu. Rafinerinin kapatılmasıyla ülkede akaryakıt krizi baş gösterdi.
İSRAİL'DEN İRANLILARA 'İHANET EDİN' ÇAĞRISI!
İsrail ordusu, İran vatandaşlarına ülkeleri aleyhine Mossad ile irtibata geçmeleri yönünde çağrı yaptı. Çağrı, İsrail ordusunun X hesabından Farsça yayımlandı. İran halkına hitaben Farsça yazılan açıklamada, "İran'ın Lübnan ve Gazze'de yaşananlarla benzer hale gelmemesi için ülkeleri aleyhine İsrail ile iletişime geçmeleri gerektiği" ifade edildi.
HERMES'E 8 FÜZEYLE İMHA
İran, İsfahan'ın doğu bölgesinde savunma birlikleri İsfahan eyaletinin doğusunda bir İsrail SİHA'sını düşürdü. Hermes 900 tipi olduğu kaydedilen İHA'nın üzerinde 8 adet gelişmiş olduğu aktarılan füze olduğu kaydedildi. Öte yandan İsrail ordusu yaptığı açıklamayla, İran'da bir İHA'sının düşürüldüğünü doğruladı. Vurulan İHA'nın İran sınırları içerisine düştüğü aktarılan açıklamada, hava aracından "bilgi sızdırılması riskinin olmadığı" savunuldu. İran,13 Haziran'dan bu yana, İsrail'e ait 4 savaş uçağı çok sıyıda İHA düşürdüklerini duyurmuştu.
ABD VE İNGİLTERE'DEN JET TAKVİYESİ
İsrail ile İran arasında karşılıklı saldırılar devam ederken, ABD ve İngiltere Ortadoğu'ya savaş uçağı takviyesi yaptı. Ortadoğu'ya F-16, F-22 ve F-35 tipi uçaklar gönderdi. İngiltere Savunma Bakanı John Healey de, "İran'dan gelebilecek herhangi bir tehditten" daha iyi korunmak için Ortadoğu'ya ilave Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) jeti konuşlandırdıklarını duyurdu.