Katil yeni cephe açtı

Gazze'de soykırım yapan İsrail, Yemen'in Hudeyde Limanı'na saldırı düzenledi. 6 kişinin hayatını kaybettiği saldırı Orta Doğu'yu alev topuna çevirdi. Husiler balistik füzelerle İsrail'e karşılık verirken İran, saldırıdan ABD'yi de sorumlu tuttu.

Gazze'de 7 Ekim 2023'ten bu yana soykırım yapan İsrail, drone saldırısına misilleme olarak Yemen'in Hudeyde Limanı'na saldırı düzenledi. İsrail savaş uçakları 20 Temmuz gecesi bin 800 kilometre uzaktaki, İran destekli Husilerin kontrolündeki Kızıldeniz kıyısında bulunan Hudeyde Limanı'na saldırı düzenledi. Saldırıda 6 kişi hayatını kaybederken 90 kişinin yaralandığı açıklandı. İsrail Savunma Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada, "İsrail'e son aylarda düzenlenen yüzlerce saldırıya karşılık İsrail savaş uçakları, Husilere ait askeri hedefleri vurdu" ifadeleri kullanıldı. Yemen'deki meşru hükümet, İsrail'in Yemen'in batısındaki Hudeyde Limanı'na düzenlediği saldırıyı kınadı. Hava saldırılarından kaynaklanan her türlü sonuçtan tamamen İsrail'in sorumlu olduğu belirtildi. Husilerin Yüksek Siyasi Konseyinden yapılan açıklamada, İsrail'in Hudeyde'ye yönelik hava saldırılarına 'etkili bir yanıt' verileceği duyuruldu. Açıklamada, Ne boyun eğeceğiz, ne de geri adım atacağız. İnşallah bu desteği sürdüreceğiz ve düşmanımız daha ciddi darbeler alacak" ifadeleri kullanıldı. Husiler, İsrail'e balistik füze fırlatarak karşılık verdi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Husiler tarafından Yemen'den fırlatılan bir balistik füzenin Arrow 3 hava savunma sistemi tarafından İsrail hava sahasının dışında imha edildiğini bildirdi.

İRAN'DAN AÇIK UYARI

İsrail'in Yemen'e saldırısı Orta Doğu'yu alev topuna dönüştürdü. Husilerin ana müttefiki İran, saldırının tahmin edilemeyen sonuçlarından İsrail'in yanı sıra ABD'yi sorumlu tutan bir açıklama yaptı. İran Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in tehlikeli maceraperestliğinin savaşın bütün bölgeye yayılmasına yol açabileceği uyarısında bulundu. Yemen'in kuzey komşusu Suudi Arabistan ise, İsrail jetlerinin Suudi Arabistan hava sahasını kullanmadığını ileri sürdü.

ABD'DEN DESTEK GELDİ

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile telefonda görüştü. Austin İsrail'in bu eyleminin Husilerin İsrail Devletine yönelik aylardır devam eden saldırılarının ardından geldiğini belirtti. Bakan, ABD'nin İsrail'in güvenliğine ve İsrail'in meşru müdafaa hakkına olan sarsılmaz bağlılığını bir kez daha teyit etti" denildi.

İsrail'in Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hudeyde'ye düzenlediği hava saldırısının ardından yaptığı açıklamada, Husilerin İsrail'i tekrar hedef almaları durumunda aynı sonuçla karşılaşacaklarını söyledi.

290 GÜNDE 39 BİN KİŞİYİ KATLETTİ

İsrail ordusu, Gazze'nin orta kesiminde yer alan Nasirat Mülteci Kampı'ndaki Ain Jalut Kulelerine saldırı düzenledi. Saldırı sonucu bölgedeki bazı binalar tamamen yıkıldı bazıları ise ağır hasar gördü. Nuseyrat Filistinli Mülteci Kampı ve el-Bureyc Filistinli Mülteci Kampı'da düzenlenen saldırıda da 10 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı da 38 bin 983'e yükseldi.

İSRAİLLİ KÜSTAH BAKANA SERT TEPKİ

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, sosyal medyada yine Türkiye'yi ve Başkan Erdoğan'ı hedef alan küstah açıklamalar yaptı. Türkiye sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "İsrail Dışişleri Bakanı, İsrail tarafından Filistinlilere karşı işlenmekte olan suçları bir dizi yalan, iftira ve saygısızlığın arkasına gizlemeye çalışmaktadır. Ancak, İsrail'in ülkemizi ve Cumhurbaşkanımızı hedef alan kirli propaganda faaliyetleri ve psikolojik harekât girişimleri sonuçsuz kalacaktır" denildi.

ÇELİK: KATLİAM ŞEBEKESİ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de, Katz'a "İsrail Dışişleri Bakanının, Cumhurbaşkanımız hakkındaki yalanları, bir faşistin hakikate saldırısından ibarettir" sözleriyle tepki gösterdi. Çelik, "İsrail'de Netanyahu'nun kabinesi, 21. yüzyılın soykırımcı katliam şebekesidir. Ortadoğu ve dünya barışı için bir tehdit olan bu katliam şebekesi, er ya da geç yargılanacaktır" dedi.