Katar, ABD ile Gazze'yi görüştü

Katar Emiri Temim bin Hamed Al-Sani, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Gazze meselesini görüştü.

AA

Katar Emiri Temim bin Hamed Al-Sani, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Gazze'de ateşkesin sağlanması çabalarını ele aldı.

Katar resmi haber ajansı QNA'da yer alan haberde, Şeyh Temim'in, ülkesini ziyaret eden Blinken'i kabul ettiği belirtildi.

Görüşmede Katar ile ABD arasındaki stratejik ilişkileri çeşitli alanlarda geliştirme olanaklarının ele alındığı aktarılan haberde, Şeyh Temim ve Blinken'ın, Gazze Şeridi ve işgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan son gelişmeleri de konuştuğu ifade edildi.

Haberde sözlerine yer verilen Katar Emiri Şeyh Temim, "Ateşkesin derhal sağlanması, sivillerin korumaya alınması ve insani yardımların yeterli ölçüde Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerine ulaştırılması için bölgesel ve uluslararası çabaların yoğunlaştırılması gerekir." dedi.

Habere göre, Blinken de Gazze'de esir değişiminin gerçekleşmesi için Katar'ın sarf ettiği çabaların Washington tarafından takdir edildiğini vurguladı.

Orta Doğu turu kapsamında ilk olarak Suudi Arabistan'a giden Blinken, bugün Mısır ziyaretinin ardından Katar'a geçmişti.

7 EKİM SONRASI BLİNKEN'IN 5. ORTA DOĞU TURU

İsrail'in Gazze'ye saldırılarının başladığı 7 Ekim'in ardından 5. kez Orta Doğu'ya giden ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın, Gazze'deki son durumu ve esir takasına ilişkin süreci muhataplarıyla değerlendirmesi bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Blinken'ın, 4-8 Şubat tarihlerinde Suudi Arabistan, Mısır, Katar, İsrail ve Batı Şeria'yı ziyaret edeceği belirtilmişti.

Açıklamaya göre Blinken, esir takasının gerçekleşmesi ve "insani ara"nın verilebilmesi için taraflar arasında anlaşma zeminini yeniden yoklayacak ve Gazze'de insani yardımların ulaştırılabilmesi için ilgili ülkelerle görüşecek.

İsrail ile Filistin arasında kalıcı barış tesis edilebilmesi için diplomatik görüşmeler de yapacak Blinken'ın gündemindeki bir diğer başlık da Kızıldeniz'deki Husi saldırılarıyla ilgili son durum olacak.