Karadeniz'de 20 gemiyle tatbikat

Rusya'nın Karadeniz donanması, Ukrayna gerilimi sürerken 20'den fazla savaş gemisi ve hava güçleriyle birlikte Karadeniz'de tatbikat yapıyor. Moskova, Karadeniz'de bazı hava sahalarını da geçici kapattığını açıkladı.

Ukrayna'nın Donbas bölgesiyle ilgili gerilim sürerken Rusya'nın Karadeniz Filosu'nun yetkilileri, Karadeniz'de 20'yi aşkın savaş gemisinin, Su-25SM3 jetleri ve hava savunma güçlerinin de yer aldığı bir tatbikat gerçekleştirdiklerini belirtti. Rusya'nın Güney Askeri Bölgesi'ndeki 50'den fazla savaş uçağının yasa dışı ilhak ettiği Kırım'a konuşlandırıldığı belirtildi. Tatbikat, Ukrayna'nın doğusunda gerilimin tırmandığı bir dönemde batılı ülkelerin deniz kuvvetlerini Karadeniz'e yönlendirdiği sırada gerçekleşti.

'TEHLİKELİ ALAN' UYARISI

Rusya ayrıca dün Karadeniz üzerinde sivil havacılık için tehlikeli alan uyarısı yapan ve bazı bölgelere uçuşun sınırlandığına yönelik NOTAM yayımladığını duyurdu. 24 Nisan'a kadar geçerli bildiriye göre Karadeniz havzası ve Kırım üzerinde bazı hava sahaları uçuşa tamamen kapatıldı.

BÜYÜKELÇİ SULLİVAN ABD'YE DÖNÜYOR

ABD Moskova Büyükelçisi John Sullivan, Biden yönetimiyle danışmalarda bulunmak üzere Washington'a geleceğini açıkladı. Sullivan bu adımı, Washington ve Moskova'nın karşılıklı yaptırım kararları alması üzerine, Kremlin'in ABD'li büyükelçiye görevine ara vermesini söylemesi üzerine attı. Büyükelçi, birkaç hafta içinde Moskova'ya geri döneceğinin altını çizdi. Öte yandan Moskova, mart ayında Bulgaristan'ın Rusya'nın Sofya Büyükelçiliği'nde görevli iki diplomatı dayanaksız olarak casuslukla suçlayıp 'istenmeyen kişi' ilan etmesine verilen yanıt kapsamında iki Bulgar diplomatın sınır dışı edilmesine karar verdi.

ZELENSKIY: BAY PUTİN, DONBASS'TA BULUŞALIM

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus Lider Putin'e Donbass bölgesinde görüşme teklifinde bulundu: "Bay Putin, daha da ileriye gitmeye ve size Ukrayna'nın Donbas bölgesinde savaşın sürdüğü herhangi bir noktada buluşmayı teklif etmeye hazırım." Zelenskiy daha önce Putin'le telefonda görüşme talebine Kremlin'in yanıt vermediğini açıklamıştı.