Kanada, Hindistan ile gerilimi düşürmek istiyor

Yorum, Hindistan'ın Kanada'ya bazı diplomatlarını geri çekmesini söylediği yönündeki haberlerin ardından geldi.

Aksam.com.tr

Devlet destekli Canadian Broadcasting Corporation'ın haberine göre Kanada Başbakanı Justin Trudeau Salı günü yaptığı açıklamada hükümetinin Hindistan ile süregelen diplomatik gerilimi "tırmandırmak istemediğini" söyledi.

Trudeau gazetecilere verdiği demeçte "Gerilimi tırmandırmak istemiyoruz" dedi. "Daha önce de söylediğim gibi, bu son derece zor dönemde Hindistan ile yapıcı ilişkiler kurmaya devam etmek için önemli olan işi yapacağız."

Trudeau'nun yorumları, Financial Times'ın Salı günü kimliği belirsiz kişilere dayandırdığı ve Hindistan'ın Kanada'ya 10 Ekim'den önce 40'tan fazla diplomatik personelini geri çekmesini söylediği haberinden saatler sonra geldi.

Hindistan hükümetinin, son tarihin ötesinde ülkede kalan diplomatların diplomatik dokunulmazlıklarını iptal etmekle tehdit ettiği bildirildi. "Diplomatik dokunulmazlık" diplomatların görev yaptıkları ülkede belirli kanunlardan muaf tutulmalarını ifade ediyor.

Yeni Delhi ve Ottawa arasındaki ilişkiler son yıllarda giderek gerilmişti ancak Trudeau'nun 18 Eylül'de Sih ayrılıkçı lider Hardeep Singh Nijjar'ın Haziran ayında Vancouver yakınlarında öldürülmesinde Hint ajanlarının parmağı olduğunu iddia etmesinin ardından ilişkiler yeni bir dibe vurdu.

Yeni Delhi bu iddiayı "saçma" ve "siyasi güdümlü" olarak nitelendirerek reddetti.

Hindistan'ı Nijjar suikastına karışmakla açıkça suçladıktan sonra Trudeau hükümeti Hindistan'ın istihbarat şefini ülkeden sınır dışı etmişti. Yeni Delhi de buna karşılık olarak Kanadalı bir diplomatı sınır dışı etmiş ve Kanadalıların vizelerini askıya almıştı.