Kahire'yle yeni dönemde ilişkiler artacak! Mısır'la karşılıklı ziyaret başlayabilir

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, diplomatik ilişkilerin en alt düzeyde olduğu Mısır ile yeni dönemde karşılıklı ziyaretler yapılabileceğini söyledi. Büyükelçilerin atanması da konuşulacak.

NATO Konsey Toplantısı için Brüksel'e geçmeden önce gazetecilere gündemi değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, uzunca bir dönem ilişkilerin gergin sürdüğü hakkında, "Yeni dönemde karşılıklı ziyaretler de görüşmeler de olabilir" açıklamasında bulundu. İki ülke arasında dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde bir toplantı yapılacağını duyuran Çavuşoğlu, planlamanın sürdüğünü söyledi. Mısır'a büyükelçi atanması konusunun henüz görüşülmediğini kaydeden Çavuşoğlu, konunun bakan yardımcıları düzeyine yapılacak toplantıda gündeme gelebileceğini ifade etti. Çavuşoğlu, NATO Konseyi toplantısı nedeniyle Yunan mevkidaşı Nikos Dendias'la ertelenen görüşmesi öncesi telefonda görüştüğünü de belirtti.

'MEB ANLAŞMASI' İDDİASI

Öte yandan dün Al Araby Tv'de yayınlanan bir haberde Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri'nin Devlet Başkanı Sisi'ye Türkiye ile Münhasır Ekonomik bölge anlaşması imzalandığı takdirde Mısır'ın çok büyük deniz yetki alanına sahip olacağının bilgisini paylaştığı açıklandı. Mısır'ın Türkiye ile MEB anlaşması yapmak istediğine dair bir diğer haber de yine Arap medyasının haber kanalı "Mada Mısır"dan geldi. Habere göre Mısır Dışişleri'nin, Sisi'ye Türkiye ile hızlıca ve gerekirse sessizce MEB anlaşması yapması konusunda yazılı bilgi paylaştığını açıkladı.

ZİRVEDE TOPLU POZ

Çavuşoğlu, NATO Dar Katılımlı Konsey Toplantısı öncesi Brüksel'de ABD'li mevkidaşı Anthony Blinken, İtalyan mevkidaşı Luigi Di Maio ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile fotoğraf çektirdi.

HAFTER'E SİLAH YARDIMI SÜRÜYOR

Libya ordusuna bağlı Sirte ve Cufra Operasyon Dairesi Sözcüsü General Abdulhadi Dırah, ülkenin güneybatısındaki Uluslararası Sebha Havalimanı'na iniş yapan uçakların silah taşıdığı bilgisini verdi. Dırah, Mısır'dan gelen iki uçakta ilaçların altına gizlenmiş silah ve cephanelerin bulunduğunu ifade ederek, "Kargonun çoğu silah ve mühimmat" dedi.

ATİNA'DAN LİBYA İLE DENİZ ANLAŞMASI

Libya Geçici Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Yunus Menfi, Atina'da Yunanistan Cumhurbaşkanı Ekaterina Sakellaropulu ve Başbakan Kiryakos Miçotakis ile görüştü. İki ülke, deniz yetki alanlarının belirlenmesi için müzakerelere başlanmasında mutabık kaldı. Libya 2019'da Türkiye ile deniz yetki alanı anlaşması imzaladıktan sonra, o dönem Libya'nın Yunanistan Büyükelçisi Menfi "istenmeyen adam" ilan edilmişti.

DENDİAS BUGÜN ANKARA'YA GELİYOR

Ankara ziyareti bir gün ertelenen Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias bugün Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'yla görüşecek. Görüşmede Doğu Akdeniz gerilimi, sondaj ve kıta sahanlığı gibi kritik konuların ele alınması bekleniyor. Dün ise kısa süreliğine İstanbul'a gelen Dendias Atina'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na geçerek burada Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüştü.